Contractul de finanţare pentru restaurarea şi modernizarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache\” din Ploieşti a fost semnat de autoritățile județene și Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia

Construită la sfârşitul anilor 1800, clădirea care adăposteşte Muzeul Ceasului „Nicolae Simache\” urmează să fie reabilitată.

Scopul proiectului este restaurarea şi consolidarea clădirii, dar și aducerea acestui muzeu la standardele europene, precum şi creşterea numarului de vizitatori.

Lucrările vor viza reabilitarea rezistenţei clădirii (fundaţii, structură de rezistenţă), reabilitarea şi consolidarea arhitecturii (închideri exterioare, compartimentări, finisaje), înlocuirea instalaţiilor de încălzire, ventilare şi climatizare şi a instalaţiilor sanitare, realizarea de finisaje interioare şi exterioare şi înlocuirea tâmplăriei.

De asemenea, vor fi alocaţi bani şi pentru lucrări de restaurare şi conservare a componentelor artistice, dar şi pentru dotări.

Durata de implementare este de 36 de luni, din care 32 de luni sunt de executie.

Contractul de finanţare  are o valoare totala de 7.949.234,58 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Prahova este de 297.418,56 lei.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache\” este unicat în România. El a fost înfiinţat în anul 1963, de către profesorul Nicolae Simache, având iniţial titulatura „Ceasul de-a lungul vremii\” şi un patrimoniu de circa 300 de piese. Îmbogăţirea patrimoniului a impus mutarea, în anul 1971, dintr-o sală a Palatului Culturii în actualul sediu.

De atunci, muzeul funcţionează într-o clădire de epocă, monument de arhitectură, de la sfârşitul secolului al XIX-lea (cca. 1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu, fost prefect de Prahova. Ultima lucrare de amploare desfăşurată la acest imobil a vizat reabilitarea completă a acoperişului, în urmă cu mai bine de trei ani.