Munții Carpați – atracții pentru turiști: ghețari, peșteri, defilee, păduri, o faună bogată – toate în Carpații din Transilvania… și, desigur, Dracula.

Primele raze de soare se joacă prin ceața care planează deasupra versanților, conferind frunzelor nuanțe aurii și accentuând verdele-albăstrui al brazilor. Să fie un castel acolo sus, pe culme – când încețoșat, când bine conturat, când se va ridica pâcla dimineții care îl înconjoară – sau doar un pinten de stâncă?

Aceșit sunt Carpații, un arc montan de 1 000 de kilometri care înconjoară Transilvania, în centrul României, conferind țării un peisaj plin de farmec pe măsura trecutului său legendar și învăluit în mister. Acesta este tărâmul lui Dracula, o personalitate istorică devenită antierou în literatură, un stăpân al morților-vii. Lanțul muntos Apuseni, unde trăiesc urși, lupi, capre negre, pisici sălbatice și vulturi, este acum parc național și vă oferă o mulțime de trasee montane.

La sud de Cluj începe drumul care vă poartă prin abruptele chei ale Turzii, pline de peșteri în care locuiau odinioară oameni, în zorii preistoriei, decorate cu turnuri naturale din piatră și cu arcade. Microclimatul de aici este propice pentru o mie de specii de plante, zona fiind un paradis al speciilor rare de fluturi și păsări. Alte trasee vă poartă prin păduri; pe lângă ziduri de calcar jurasic sculptat, brăzdate de izvoare subterane și de pârâuri; prin peșteri impresionante, care ascund ghețari subterani. Razele de soare se strecoară prin crăpăturile stâncilor și se reflectă în vaporii emanați de ghețari, formând curcubee.

Cea mai bună perioadă de vizitat este din mai până în octombrie. Potrivit folclorului, vampirii își fac apariția exact înainte și după sezonul turistic: în ajunul Sfântului Gheorghe (22 aprilie), în Ziua Tututor Sfinților și în Noapte de Sfântul Andrei (29 noiembrie). Totuși puteți să luați în seamă și petrecerea sărbătorilor de iarnă aici. Mancarea tradițională, plimbatul cu sania cu cai ar putea transforma o vacanță de iarnă în una de vis.

Majoritatea traseelor pot fi parcurse pe jos într-o zi. Rezervați-vă cel puțin o săptămână pentru a le putea vedea pe toate.

Între Cluj și turda circulă autobuze, care leagă și alte sate de unde vă puteți începe traseul. Puteți campa sau înnopta în cabanele din Apuseni; nu peste tot se poate mânca. Unele agenții de turism oferă excursii cu ghid, fie în grup, fie individual.

Regiunea din jurul Clujului este cunoscută ca un nucleu al culturii autentice, aici întâlnindu-se oameni care vând obiecte de artizanat pe marginea drumului, inclusiv broderii în culori vii.

Atracții

Platoul Padiș este o regiune spectaculoasă de roci carstice, la nord-vest de Sighișoara. În adâncimile peșterii Scărișoara se găsește cel mai mare ghețar subteran al Europei.

Puteți vizita și peștera Urșilor, având 1 500 m lungime, aflată pe același platou și sistemul de izvoare subterane cunoscut sub numele de Cetățile Ponorului.

Merită să exploatați Sighișoara. Pe lângă faptul că este o cetate medievală aproape intactă, aici s-a născut Vlad Țepeș – cunoscut ca Dracula sau Vlad Dracul. Deși un conducător nemilos, este respectat pentru că i-a învins pe turci.

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago