Categories: noutăți

Modalitate inedită de promovare a Transilvaniei, făcută de moştenitorul Casei Regale Britanice: dulceaţa de Viscri

Proiectul este unul caritabil, iar celebra dulceaţă care a fost lansată la Paris este vândută prin intermediul a două fundaţii. Preţul are un mesaj special.
Persoanele care o cumpără donează astfel 1 euro pe zi pentru promovarea satelor din zona Braşov-Mureş. Dulceaţa a fost lansată în octombrie 2012 în cadrul unui târg de produse tradiţionale desfăşurat la Paris. Proiectul este susţinut şi de prinţul Charles, care a vorbit în mai multe interviuri despre satul Viscri şi produsele tradiţionale. Fiecare borcan este unicat Fiecare borcan de dulceaţă este numerotat şi este unic.
„Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argint. Sticla borcanului este făcută manual, iar pentru cutiuţa de lemn în care este aşezat produsul noi plantăm cinci stejari. Şi ţesătura este una special şi lucrată tot manual “, a spus Cristi Gherghiceanu, reprezentatul Fundaţiei ADEPT, implicată în proiect. Viscri direct implicaţi în proiect. Vânzările nu au fost mari până acum, dar lucrurile încep să se mişte.
„Această activitate nu este una profitabilă. Banii obţinuţi sunt folosiţi pentru promovarea zonelor rurale, a tradiţiilor populare şi pentru motivarea sătenilor să rămână în zonă. Până acum s-au vândut 13 borcane, dar proiectul a fost lansat târziu, astfel că marile companii aveau deja făcute bugetele pe 2012. Anul acesta avem însă promisiuni ferme, iar vânzările vor fi mai mari. Chiar dacă târgul de la Paris nu a fost unul cu vânzare, am fost vizitaţi de un avocat englez stabilit în Franţa care a dorit neapărat un borcan. În plus, un turist norvegian care a fost de Sărbători la Viscri a fost foarte impresionat de proiect şi a cumpărat un borcan. Ne-a promis că şi prietenii lui vor face acest lucru“, mai spune Cristi Gherghiceanu.
Un sat devenit vedetă Viscri a devenit cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri depsre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală\” din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO. În plus preţurile locuinţelor în zonă au explodat.
Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. Acum o casă se vinde şi cu 60.000 de euro.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago