Mormântul unui domnitor al Moldovei, descoperit într-o mănăstire din Iași

O echipa de cercetători coordonată de dr. Mădălin-Cornel Văleanu, arheolog la Muzeul de Istorie a Moldovei, a descoperit cripta unde a fost înmormântat domnitorul Eustratie Dabija. Au fost găsite două cranii care sunt, foarte probabil, al acestuia și al fiicei sale.

Descoperirea a avut loc la celebra Mănăstire Bârnova – județul Iași, care se află în plin proces de restaurare și reabilitare.

„Am început aceste săpături arheologice exact pe locul unde se află mormântul domnitorului Eustratie Dabija. Deja am găsit oseminte, urme materiale ce țin de locul îngropăciunii, anume de sicriu. Ceea ce știm este că aici a fost înmormântat acest domnitor și, peste el, la 12 ani, fiica sa. După 1990, mormântul a fost jefuit… Mai mult, peste mormânt a fost turnat beton pe care acum îl decopertăm”, a declarat dr. Mădălin-Cornel Văleanu pentru ziarul local BZI.

„Cercetarea noastră este importantă la nivel național, vorbim de mormântul unui domnitor. Sunt toate indiciile, prin urmele arheologice și vestigiile descoperite, ca totul să aibă o contribuție importantă ce ține de istoria medievală a acestor meleaguri. Sunt informații esențiale, noi, despre trecutul Mănăstirii Bârnova și a domnitorului Eustratie Dabija. Cercetările se află în plină desfășurare și vom vedea despre ce dimensiune a descoperirilor noastre este vorba. Așteptăm să scoată la iveală marele mormânt”, a completat dr. Mădălin Văleanu, arheolog.

Eustratie Dabija a fost un boier de țară din Ținutul Putnei. În 1657, Dabija era vornic al Țării de Sus, ca mai apoi să devină domnitor. A deținut rangurile de paharnic și ban. În 1663 a participat împreună cu seraskierul turc și cu Grigore I Ghica al Țării Românești la campania turcilor împotriva împăratului Germaniei. Astfel, venind în ajutorul lui Mihail Apafi, omul turcilor, au început luptele împotriva lui Ioan Kemeni, susținut de habsburgi. A fost ultimul domn care a bătut monedă moldovenească, bani mărunți de aramă.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago