Categories: de pe globnoutăți

Mormântul patriarhului Iosif, menționat în Vechiul Testament, vandalizat de palestinieni

Forţele armate israeliene au intensificat operaţiunile de securitate în Cisiordania după o serie de atacuri asupra cetăţenilor israelieni, inclusiv un atac terorist la Tel Aviv în urma cărora trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite. Încleştări au avut loc la multe puncte de control din Cisiordania, iar mormântul lui Iosif, un sit sfânt pentru evrei a fost vandalizat.

Forţele armate israeliene au împuşcat mortal două palestiniene – una dintre ele fiind o femeie de 47 de ani neînarmată, care nu a răspuns somaţiilor, şi care a murit ulterior din cauza rănilor – la puncte de control de lângă Bethlehem şi Hrebon din Cisiordania. A doua femeie a fost împuşcată după ce a încercat să înjunghie un ofiţer, pe care l-a rănit uşor, în apropiere de Peştera Patriahilor, un sit venerat atât de evrei cât şi de musulmani.

Alte încleştări au avut loc duminică în cursul percheziţiilor în oraşul Jenin din Cisiordania, de unde provin în general militanţii, şi unde locuiau două persoane care au organizat atacuri mortale asupra israelienilor în preajma lunii sfinte a Ramadanului, care anul acesta coincide cu sărbătorile creştine şi evreieşti. Un bărbat care a deschis focul asupra soldaţilor israelieni a fost rănit şi starea lui e necunoscută.

„Vom fi prezenţi oriunde şi oricând e necesar pentru a opri aceste atacuri teroriste. Intrăm în ofensivă”, a spus premierul Naftali Bennett.

În ultimele săptămâni, 14 israelieni au murit în urma a patru atacuri comise de palestinieni, unele din cele mai mortale izbucniri de violenţă în ani de zile. Drept răspuns, Israelul şi-a intensificat activitatea militară în Cisiordania.

Doi cetăţeni palestinieni ai Israelului au fost plasaţi în detenţie administrativă printr-un ordin al Ministrului Apărării ce permite reţinerea fără formularea acuzaţiilor, în urma suspiciunilor că plănuiesc atacuri sau că iau parte la activităţi militante.

„Nu vom accepta acest tip de atac asupra unui loc care este sfânt pentru noi, în special în ajunul Paştelui”, a spus prim-ministrul Naftali Bennett. „Îi vom prinde pe răzvrătiţi. Desigur, ne vom asigura că reconstruim ceea ce ei au distrus, aşa cum facem întotdeauna.”

Ministrul Apărării Benny Gantz a calificat distrugerea locului sfânt „extrem de gravă” şi a spus că „a trimis un „mesaj răspicat” Autorităţii Palestiniene cu privire la aceasta”.

Sâmbătă târziu, Israelul a anunţat că înăspreşte restricţiile privind circulaţia înspre şi dinspre Jenin, permiţând însă muncitorilor să intre în Israel pentru muncă. Un raid în casa unuia dintre atacatori a declanşat sâmbătă o încleştare armată în urma căreia cel puţin un militant palestinian a fost ucis.

Forţele armate au arestat cel puţin opt suspecţi şi au găsit muniţie şi uniforme militare israeliene într-una dintre locuinţele suspectului, precum şi arme ilegale, a spus armata.

Guvernatorul Jenin, Akram Rajoub, a denunţat activitatea israeliană în desfăşurare în zonă, calificând măsurile „o expresie a pedepsei colective” menite să perturbe vieţile palestinienilor, mai degrabă decât să împiedice atacurile.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru Radioul Armatei Israeliene că aproximativ 100 de palestinieni au mărşăluit spre Mormântul patriarhului Iosif din oraşul Nablus din Cisiordania sâmbătă seara şi l-au incendiat înainte de a fi dispersaţi de forţele de securitate palestiniene. Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat părţi ale mormântului din interiorul altarului zdrobite şi carbonizate.

„Vandalismul Mormântului lui Iosif este un eveniment grav şi o încălcare gravă a libertăţii de cult într-unul dintre cele mai sfinte locuri pentru fiecare evreu. Răneşte sentimentele întregii naţiuni evreieşti, mai ales când are loc în timpul lunii sfinte musulmane”, a spus Gantz.

Consiliul Yesha (pentru aşezările israeliene din Cisiordania) a declarat: „distrugerea mormântului este o altă linie roşie care a fost depăşită şi care atestă un nivel de violenţă şi pierderea descurajării din partea [forţelor de securitate palestiniene].

„Suntem îngroziţi de incident şi cerem o condamnare fermă din partea tuturor partidelor politice. IDF trebuie să se întoarcă la locul mormântului lui Iosif şi să păstreze locul sfânt”, se spune în comunicat.

Situat în oraşul Nablus şi construit pe locul oraşului biblic Shechem, Mormântul lui Iosif este administrat de Autoritatea Palestiniană din 2000, după predarea controlului de către forţele armate israeliene.

Evreii au acces la sit doar sub escortă armată, în coordonare ci forţele de securitate palestiniene, deşi sunt şi credincioşi care pătrund ilegal pentru a se ruga la mormânt.

Mormântul a fost sever deteriorat şi în trecut. Consiliul Regional din Samaria care l-a restaurat cere ca acesta să fie din nou adus sub controlul armatei pentru a nu mai permite distrugerea lui.

Cine a fost patriarhul Iosif

Iosif, în originalul ebraic Yoséf „El (Domnul) adaugă”; în arabă: Yusuf este un personaj important al Cărții Facerii din Biblia ebraică, dar și din Vechiul Testament creștin. El a fost cel de-al unsprezecelea fiu al patriarhului Iacob și cel dintâi al Rahilei (Rahela). Este pomenit și în Coran sub numele Yusuf sau Yusef. A fost supranumit și Iosif Visătorul. Potrivit Bibliei, Isaac, fiul lui Avraam, a avut doi fii: pe Esau și pe Iacob. Lui Iacob i-a dăruit Dumnezeu 12 fii și o fată. Iacob avea două soții pe Lia și pe Rahela. Primii zece erau ai Liei, iar Iosif și Venianim (Benianim) ai Rahelei.

Biblia spune că Iosif a fost vândut de frații săi, din gelozie, în Egipt ca sclav, dar Dumnezeu a fost cu el și i-a dat darul talmăcirii viselor. Asa a ajuns să ocupe cea mai mare dregătorie în Egipt după faraon. Tot astfel și-a scăpat familia de la foametea ce se abătuse în Țara Sfântă, chemându-i în Egipt. De aici aveau să plece evreii abia în vremea lui Moise. Tot aici in Egipt cei 12 fii ai lui Iacob au devenit căpeteniile triburilor care formează poporului evreu.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago