Categories: Istorie

Moartea scriitorului Ion Minulescu, la o săptămână după bombardamentul din 4 aprilie 1944

Poetul și prozatorul Ion Minulescu, reprezentant de seamă al simbolismului românesc, a murit la 11 aprilie 1944, la vârsta de 63 de ani.

Cu o săptămână înainte de moartea poetului „Romanțelor” a avut loc bombardamentul anglo-american din 4 aprilie 1944, primul atac aerian masiv al Aliaților asupra Bucureștiului, bombardament în urma căruia aproape 3000 de bucureșteni au fost uciși. Ion Minulescu a fost șocat de acest bombardament și de urmările lui și a murit în dimineața zilei de 11 aprilie 1944 în urma unui stop cardiac. Scriitorul a fost înmormântat pe 13 aprilie 1944 la cimitirul Bellu. Slujba religioasă a fost oficiată de Gala Galaction, scrie Muzeul Naţional al Literaturii Române, pe pagina de Facebook a instituției.

În Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” din cartierul Cotroceni, pe unul din pereții camerei scriitorului se păstrează un calendar oprit la data morții lui Minulescu (foto sus). În 1991, când a donat casa și patrimoniul ei Muzeului Național al Literaturii Române, din București, Mioara a trecut în actul de donație, ca o condiție obligatorie, păstrarea calendarelor oprite la data deceselor părinților ei.

Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Conform Muzeului Naţional al Literaturii Române, în fosta lui casă din cartierul Cotroceni, azi Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Ion Minulescu era în permanență înconjurat, atât la propriu, cât și la figurat, de către prietenii lui.

Scriitorul și soția lui, Claudia Millian, la rândul ei scriitoare de succes în epocă și un talentat artist plastic, erau gazdele perfecte pentru cei care le treceau aproape zilnic pragul.

Mari amatori de veselie și voie bună, de conversații cu prietenii, Minuleștii îi tratau pe invitații lor, pe lângă discuțiile spumoase al căror amfitrion era Minulescu, cu prăjituri făcute de Claudia și cu lichiorul preparat personal de către conu’ Minu, lichior botezat de către scriitor „De vorbă cu cine-mi place. Poem lichid distilat de Ion Minulescu”.

Când prietenii nu veneau în vizită, ei erau oricum alături de Minulescu care era înconjurat în apartamentul său de cele peste o sută de tablouri și sculpturi, multe dintre ele fiind semnate de prieteni foarte apropiați ai scriitorului, mari artiști din istoria artelor plastice de la noi și nu numai. Minuleștii au fost o familie de artiști care a trăit într-un mediu artistic deosebit chiar și pentru vremurile contemporane lor.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago