Categories: Istorie

Misterul celui mai populat oras din Evul Mediu – a disparut la 250 de ani, dupa apogeu

Daca prima urbe din lume, Uruk, ar fi putut avea 40.000 de locuitori, Londra din perioada medievala ajunsese la 250.000. Acum, cercetatorii au descifrat misterul celui mai mare oras din lume, care inflorise pana la aproape un milion de oameni, in Evul Mediu, Angkor Wat din Cambodgia.

Apogeul acestei civilizatii a fost unul impresionant, daca comparam populatia lui Angkor Wat din secolul al XIII-lea, in varful sau, cu metropola Imperiului Britanic, Londra, care nu avea decat 600.000 de locuitori, peste 400 de ani, adica in secolul al XVII-lea, potrivit ScienceX.

Asezarea reprezenta cel mai mare oras premodern din lume, care se afla in jungla Asiei de Sud-Est, in regiunea Angkor, situata in Cambodgia contemporana. Acest sit medieval gazduia Imperiul Khmer, care a existat intre secolele al IX-lea si al XV-lea d.Hr.

Vechea capitala a Cambodgiei, Angkor Wat, ajunsese la aproape un milion de locuitori in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, la apogeu, inainte de a fi abandonata in anul 1431, scrie Daily Mail.

O echipa internationala de oameni de stiinta de la Universitatea British Columbia din Canada, a examinat trei decenii de informatii pentru a crea un model demografic al vechiului oras medieval, descifrand misterul.

Expertii au ajuns la concluzia ca orasul a fost construit de-a lungul a mai multor secole, insa cu ritmuri diferite. Cercetatorii au combinat datele arheologice, arhivele istorice, hartile si evaluarile cu ajutorul tehnologiei LIDAR.

Ei au descoperit zonele unde se aflau centrul civic, resedinta regala, dar si templele din piatra, zona metropolitana si terasamentele. Au constatat ca densitatea populatiei a fost mai mica decat in alte orase vestite, precum cel mayas de la Caracol, insa comparabila cu Teotihuacan din Mexic sau Anyang din China.

Exodul lent si prelungit al populatiei i-a nedumerit pe arheologi si istorici, insa el a fost atribuit, in special, invaziei fortelor thailandeze din anul 1431.

Maria Stefan

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

17 ore ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

23 de ore ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

23 de ore ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

o zi ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

o zi ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

2 zile ago