Tezaurul de la Villena, un mic oraș din regiunea Alicante, Spania, i-a fascinat pe arheologi încă de la descoperirea sa din anul 1963. Datând de acum circa 3.300 – 3.500 de ani, de la finalul Epocii Bronzului, tezaurul constă în 59 de obiecte, mare parte din aur, precum și a unora din fier, chihlimbar sau argint. De aici și o serie de mistere care abia azi încep să fie dezlegate.

Probabil ați observat deja paradoxul, Epoca Bronzului și existența unor obiecte de fier. Dacă la el adăugăm și faptul că nu există urme ale civilizației care a creat tezaurul, avem deja o sumă de întrebări cheie pe care specialiștii și le-au tot adresat în utlimii 60 de ani.

Într-un articol publicat în revista Trabajos de Prehistoria, trei specialiști de la Muzeul Național de Arheologie din Madrid susțin că au descifrat o parte importantă a misterului care înconjoară tezaurul. Mai exact, cel al existenței unor obiecte de fier.

Fierul terestru, subliniază autorii studiului, se prezintă în general sub forma oxidului de fier. Iar oamenii din Epoca Bronzului nu aveau tehnologia necesară pentru a-l prelucra. Nu la fel stau lucrurile cu fierul de origine extraterestră (cel provenit din meteoriți). Faptul că acesta conține un aliaj de fier-nichel îl făcea mai ușor de prelucrat, ba chiar avea proprietăți anticorozive superioare fierului pur, obținut câteva secole mai târziu.

Iar analiza microscopică a obiectelor de fier (o brățară și o apărătoare de la mânerul unei săbii) a demonstrat că acestea au fost create din fier ce provenea dintr-un meteorit. Se poate spune, în această ordine de idei, că valoarea lor, dată fiind raritatea, era superioară celor din aur sau argint.

Nu este însă o descoperire singulară, deși este singura de acest gen din Peninsula Iberică. Un pumnal de fier meteoritic a fost descoperit, de asemenea, în mormântul faraonului adolescent, Tutankhamon. Alte obiecte de acest gen, și cu vechimi care preced Epoca Fierului, au fost identificate în Africa de Sud, Tibet sau America de Nord.

Revenind la tezaurul de la Villena, așa cum spuneam, el reprezintă o ciudățenie. În primul rând prin faptul că nu poate fi coroborat cu nicio cultură cunoscută la acea vreme pe teritoriul Spaniei. Singura conexiune se poate face cu un alt tezar, descoperit tot la Villena, și tot în 1963, care constă în 35 de obiecte. În al doilea rând, prin faptul că prezintă singurele obiecte din fier meteoritic descoperite vreodată pe teritoriul Peninsulei Iberice.

Nu în ultimul rând, rămâne un semn de întrebare cu privire la locul de proveniență al neobișnuitului material. Un loc care, în ciuda eforturilor specialiștilor, nu a fost identificat până în prezent.