Misterele care se ascund în spatele „pietrelor vii” de la Ulmet

În localitatea buzoiană Ulmet, aflată în zona munţilor Buzăului, există câteva forme de microrelief care atrag turiştii. Este vorba despre trovanţi, un fel de pietre despre care localnicii spun că sunt vii şi că au puteri tămăduitoare.

Spectaculosul microrelief de trovanți se găsește pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet (com. Bozioru) .

Aceste stânci cu forme bizare mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Însă din punct de vedere științific, trovanții sunt depozite de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc).

Modul de formare a trovanţilor, spun specialiştii, este acelaşi cu cel al perlelor. Întreg procesul determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă.

Datorită modului în care se formează, aspectul pietrelor este foarte bizar. Multe dintre ele au forme sferice sau cilindrice, fiind asemănate cu navele spaţiale extraterestre. În România, printre cele mai întinse platforme de trovanţi se găsesc în judeţul Buzău, pe crestele care înconjoară mica localitate Ulmet.

Ulmet, satul care adăposteşte pietrele vii, se află la 44 de kilometri de municipiul Buzău, în comuna Bozioru. Drumul durează aproximativ 40 de minute, adunate pe ceas. Cei care se aventurează pe acest traseu trebuie să ştie faptul că se pot opri la Berca, să admire vulcanii noroioşi. Localitatea se află la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Ulmet.

Trovanții de la Bozioru fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

De ce sunt misterioase

Forma “pietrelor vii” a dat naştere însă multor interpretări. Astfel, s-a spus că ar seamăna cu nişte farfurii zburătoare. Potrivit unei poveşti locale, una dintre aceste formaţiuni s-ar fi mişcat din locul în care se afla. Peste noapte însă, iarba din locul cu pricina s-a regenerat, fără a mai lăsa urma mutării dintr-un loc în altul a formaţiunii. Oamenii locului cred că „pietrele vii” au puteri miraculoase. De pildă, pot alunga supărarea, iar pentru acest lucru nu este nevoie decât de atingerea lor.

Există numeroase legende despre trovanți? O astfel de legendă descrie existența unor „trecători spre lumea de dincolo”. Astfel, în apropierea acestor pietre cu încrustații ciudate, lumile de dincolo își deschid porțile și îi lasă pe cei cu sufletul curat să cunoască taine ascunse oamenilor.

Indicații de orientare:

Pentru a ajunge la trovanți, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), iar din DN 10 există următoarele posibilități:

  1. Drumul județean 203 F și apoi Drumul județean 203 L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78.
  2. Din localitatea Sătuc (com. Berca) mergeți pe Drumul județean 203 L spre Berca – Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78.

Din satul Ulmet (com. Bozioru) mergeți cu mașina până la parcarea amenajată în apropierea trovanților, apoi parcurgeți pe jos aproximativ 500 metri urmând drumul până la o mică poiană, iar în continuare urmați o potecă săpată în trepte, printr-o pădurice de arini, până la „Babele” de la Ulmet.

Informații utile:

  • Pentru vizitarea trovanților se percepe o taxă în valoare de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii cu vârsta peste 10 ani.
  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-ul https://tinutulbuzaului.org/ sau să contactați Centrul de Informare Turistică Bozioru la numărul de telefon: 0763957381, program 08:00-16:00 (luni-vineri).
  • Pentru vizitarea Muzeului Formelor din comuna Bozioru (satul Bozioru) vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0763957381. Tariful de vizitare al muzeului este de 4 lei pentru adulți, respectiv 2 lei pentru copii/elevi/studenți.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago