Ministerul Culturii dă în judecată firma care a consolidat Muzeul Enescu

Proiectul de consolidare și restaurare a Muzeului Național George Enescu – Palatul Cantacuzino din Calea Victoriei a început în 2021 și trebuia terminat la sfârșitul lui 2023. Dar, după doi ani, firma Eldiclau a făcut doar 25% din lucrări, acuză Ministerul Culturii, care anunță că va merge în instanță.

„Având în vedere că SC Eldiclau SRL și-a dovedit incapacitatea de a gestiona obligațiile asumate prin contractul referitor la consolidarea și restaurarea Muzeului Național George Enescu – Palatul Cantacuzino, s-a luat decizia de a nu prelungi contractul cu această firmă, s-a blocat garanția de bună execuție constituită până în prezent în cadrul contractului, în valoare de 929.025 lei în contul deschis la dispoziția Autorității Contractante”, a transmis instituția condusă de Raluca Turcan.

Ministerul Culturii s-a înscris la masa credală pentru recuperarea creanţelor și „după estimarea contabilă şi judiciară a prejudiciului vom acţiona în instanţă executantul”, a precizat instituția. În plus, Ministerul a anunțat că va emite certificat constatator negativ pentru executant, „astfel încât acesta să nu mai poată participa la proceduri de achiziție ulterioare”.

Până acum, firma SC Eldiclau SRL a încasat 8,4 milioane de lei, adică 1,69 milioane de euro, la care se adaugă TVA, „reprezentând 25% din valoarea contractului de execuție lucrări, inclusiv actualizările aplicate conform legii”. Ministerul condus de Raluca Turcan va organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Cantacuzino, care sunt blocate de luni de zile, timp în care muzeul a rămas închis și cu schelele pe el. Până la reluarea lucrărilor, muzeul Enescu va fi pus în siguranță pentru a nu se degrada și mai mult.

Muzeul Enescu, vechime de peste 120 de ani

Palatul din Calea Victoriei a fost construit între 1901 și 1902 după planurile arhitectului Ion D. Berindey pentru Gheorghe Cantacuzino, fost președinte al Consiliului de Miniștri. După moartea lui, clădirea a revenit fiului său, Mihai, care a lăsat-o prin testament soției sale Maruca, recăsătorită în 1937 cu George Enescu.

Maruca a lăsat statului român prin testament clădirea, cu condiția ca aici să existe muzeul dedicat lui George Enescu, pentru care ea a donat și majoritatea obiectelor expuse. Palatul Cantacuzino a deținut un rol semnificativ în istoria României.

Pe 10 august 1913, aici a fost semnat Tratatul de Pace de la București, punându-se capăt celui de-al doilea Război Balcanic. Prin acest tratat, s-a hotărât ca România să preia controlul asupra Cadrilaterului.

Firmă abonată la contracte publice

Firma Eldiclau a fost desemnată în 2021, în urma unei licitații, să execute lucrările de consolidare a Palatului Cantacuzino, în care își are sediul Muzeului Național „George Enescu”, valoarea contractului, fără TVA, fiind de aproximativ 5,55 milioane de euro.

Intrată în insolvență în 2023, cu datorii de 1,3 milioane de lei la ANAF, Eldiclau a fost înființată în 1996, își are sediul în Craiova, iar în 2022 a avut 26 de angajați, a scris G4Media.

Conform Termene.ro, Eldiclau a câștigat de-a lungul timpului zeci de contracte publice de sute de milioane de lei. Cele mai multe contracte au fost semnate cu Consiliul Județean Arad, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București și Primăria Sectorului 3. A mai avut contracte cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul sau UM 02542 Focșani.

Sursă foto: Facebook Raluca Turcan


Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago