Lugano, farmecul unui oraş elveţian de provincie

Lugano este al treilea centru financiar, bancar şi de afaceri din Elvetia, totuşi, rămâne un oraş mic de provincie, cu aproximativ 50.000 de locuitori, dominat de o atmosferă mediteraneană, ceea ce îi conferă un farmec aparte. Oraşul este situat în cantonul Ticino (în germană Tessin), în sudul Elveţiei, aproape de graniţa cu Italia.

Influenţa lombardă este vizibilă la tot pasul în arhitectura clădirilor vechi ale oraşului, precum catedrala romanică a San Lorenzo (Sfântului Laurenţiu – n.r.) construită în secolul al Xi-lea, biserica Santa Maria degli Angioli (Sfânta Maria a Îngerilor – n.r.) cu faimoasa frescă a Patimilor lui Hristos a lui Bernardino Luini (foto jos), Oraşul Vechi (Via Nassa, Piazza della Riforma).

Primele documente care atestă existenţa cetăţii sunt sunt din secolul al IX-lea. Aflat în posesia Ducatului Milano, oraşul a fost ocupat de elveţieni în la începutul secolului al XVI-lea, sub autoritatea cărora rămâne până în 1798. În acest an îşi obţine independenţa şi decide să facă parte din Confederaţia Elveţiană. Numele oraşului Lugano derivă probabil de la cuvântul latin \”lucus\” (crâng, pădure – n.r.)

Pe lângă moştenirea culturală bogată, zona este binecuvântată şi cu peisaje feerice. Lacul Lugano şi munţii din jurul său (Brè, San Salvatore, San Giorgio) reprezintă tot atâtea puncte de atracţie pentru turişti.

Dintre darurile oferite cu generozitate de natură locuitorilor zonei, se remarcă Monte San Giorgio, situat în sudul lacului Lugano. Muntele are o înălţime de 1097 metri, fiind o regiune împădurită, cu o floră şi faună bogată şi în fosile. În anul 2003 a fost  a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Din nefericire nu există curse aeriene directe între România şi Lugano. Ca să ajungeţi în oraşul elveţian, trebuie să faceţi escală pe unul din marile aeroporturi elveţiene (Zurich, Basel, Geneva, Berna).  De aici, companiile Darwin Airline, Flybaboo şi Swiss oferă zboruri zilnice spre Lugano. Ca alternativă, puteţi merge până la Milano, oraş situat la aproximativ 70 km, de unde să luaţi trenul sau să închiriaţi un automobil. De aici se poate ajunge foarte uşor cu trenul în numai o oră sau maşina pe Autostrada A9 (\”Autostrada dei Laghi\”).

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago