Locuri pe care nu le vom mai putea vizita curând – Afganistan și frumusețile sale

Cu toții știm de conflictul armat din Afghanistan și unii poate își mai amintesc faptul că în anii ’80, Uniunea Sovietică a întreprins o acțiune armată de proporții aici. Acum noul regim al talibanilor a ocupat și capitala Kabul. Toți străinii au fost sfătuiți să plece cât mai repede din țară, iar posibilitatea de a reveni aici, ca și turist, în viitorul apropiat este aproape nulă. Dar țara, altfel măcinată de război, ascunde multe locuri deosebit de frumoase, atracții turistice care, în general, nu sunt accesibile publicului larg datorită imensului pericol reprezentat de talibani. Însă azi vom încerca să aruncăm puțină lumină asupra istoriei acestei țări și să descoperim împreună locuri puțin știute până acum.

În ultimii 40 de ani în Afghanistan conflictele armate mai că nu s-au ținut lanț, dar înainte de asta, vreme de aproape 2000 de ani, această țară a fost un pol de cultură și civilizație cu numeroase imperii puternice ce s-au succedat între granițele unei țări ce pare să se fi născut din deșert. Iar deșertul este un loc al extremelor așa cum e și clima din Afghanistan: iarna temperaturile scad foarte mult, mai ales pe culmile muntoase, zăpada fiind destul de des întâlnită, iar vara, în special la nivelul mării, termometrul poate urca peste 50 de grade Celsius.

Din 1709, Afghanistan a devenit o națiune de sine stătătoare cu o dinastie conducătoare (Hotaki) și o capitală la Kandahar. Înainte de asta, această țară, nu tocmai cea mai bogată din regiunea Central Asiatică, a avut mereu ghinionul de a se fi aflat fix la mijloc între Orientul Mijlociu și Subcontinentul indian. Acest simplu fapt a transformat-o într-o adevărată țintă pentru invadatori precum: hoardele mongole, perși, turci sau britanici. Însă din secolul XVIII luptele au început să fie mai degrabă interne. Totuși de prin 1930 până la finele anilor 70, țara s-a bucurat de o perioadă de calm și prosperitate.

Una dintre distracțiile și activitățile preferate ale copiilor și tinerilor din Afganistan este înaltarea zmeilor

Apoi a urmat o lovitură de stat în 1978, invazia trupelor sovietice un an mai târziu și un adevărat război intern în care adversarii URSS au învățat să folosească metode de gherilă, ascunzându-se cu lunile în rețelele de peșteri subterane ale țării și lovindu-și inamicii pe neașteptate. Iar după plecarea rușilor în 1989, regimul taliban s-a ridicat ca o forță politică și militară în Afghanistan. În 1996 au ocupat capitala și au instaurat un regim cu adevărat despotic. Apoi, după atentatele din 11 septembrie 2001, țara care a refuzat să îi extrădeze pe teroriștii aflați aici a fost aruncată din nou în război cu SUA.

The Afghan Girl, fotografie ce a făcut ocolul pământului în 1985 – 17 ani de zile identitatea fetei a fost necunoscută. Abia in 2002 i-a fost descoperită identitatea Sharbat Gula
Imagine cu fotograful Steve McCurry care a realizat fetei afgane două poze la interval de 17 ani

Ce-i drept din 2004-2005 până prin 2015 a existat un regim…democratic și în teorie lucrurile s-au mai schimbat. Dar talibanii au continuat să existe și din cauza lor a fost aproape imposibilă o călătorie turistică în Afghanistan. Existau prea multe pericole, iar dispozitivele explozive și luările de ostatici nu ajută prea mult. Acum, după victoria talibanilor în Afganistan, posibilitatea de a vedea ceva acolo este și mai mică. Dar acum probabil că vă întrebați, ce e de văzut în Afghanistan după atâția ani de război și ce caută această țară într-un articol pe un site de călătorii.

Moscheea Abdul Rahman din Kabul, Afghanistan

Frumusețile neștiute din Afghanistan

Au fost perioade din istorie când Afghanistanul era considerat al doilea pol al culturii din Asia după Irak și au fost vremuri în care credințele de aici erau mult mai diverse. Kabul, în special, este un oraș relativ sigur și care poate fi vizitat fără mari probleme. Aici, în capitala țării, se poate observa cel mai bine cultura și civilizația afghană.

Galeriile Naționale din Afghanistan adăposteau cea mai mare colecție de artă din țară, cu picturi aparținând atât unor autori europeni cât mai ales unora de origine afghană. Întreaga clădire a fost restaurată cu grijă, iar în interior se pot vedea în special pânze reprezentând peisaje din țară. Această ciudată preferință nu este întâmplătoare și ascunde o poveste destul de tristă: regimul taliban de aici a distrus sute de tablori, majoritatea reprezentând portrete, care contraveneau legilor stricte impuse de ei.

Muzeul Național al Afghanistanului, aflat și el în Kabul, oferă o perspectivă unică asupra artei central-asiatice cu foarte multe exponate ce evidențiază inclusiv perioada budistă a țării. Din păcate și aici războiul a făcut victime, o bună parte a colecției inițiale fiind furată la începutul anilor 90. Însă chiar și așa, pasionații de artă pot descoperi încă artefacte incredibile în acest muzeu.

Capitala Kabul mai ascunde și câteva grădini superbeBagh-e Babur, ce înconjoară mormântul primului împărat Mughal; Bagh-e Bala, de asemenea construită în jurul fostului palat de vară a lui Amir Abdur Rahman și Bagh-e Zana, un loc special unde pe lângă parc se găsește un centru comercială administrat doar de femei, care, deși nu au voie să intre în contact cu bărbații, își pot desfășura în liniște activitățile aici.

Bamiyan și statuile lui Buddha

Una dintre cele mai pitorești regiuni ale țării este Bamiyan, locul unde multă vreme s-au aflat cele mai înalte statui ale lui Buddha din lume. Asta desigur până anul 2001 când regimul taliban a decretat că giganticele opere de artă sunt orice altceva decât islamice și a trimis mai multe tancuri aici pentru a le distruge.

Așa că azi se mai pot vedea doar nișele rămase în urma statuilor, căci acestea au fost cioplite direct în munte. Însă dincolo de ele, zona ascunde numeroase peșteri iar în interior se mai pot vedea urmele unor frumoase fresce religioase. Ba mai mult, unele dintre aceste caverne sunt încă locuite.

Totîn această regiune se află și Shahr-e Zuhak sau Orașul Zuhak, cunoscut și sub denumirea de Orașul Roșu, este un oraș istoric care se află în Bamyan, Afganistan, care a fost cândva găzduit de 3.000 de oameni. Acest oraș fosrtificat a fost ridicat pentru apărarea depresiunii. Cetatea a fost distrusă de Genghis Khan.

Shahr-e Zuhak

Un alt punct cu potențial turistic deosebit este orașul Mazar-e-Sharif. Aici se află celebra Moschee Albastră, locul de odihnă veșnică al lui Ali bin Talib, vărul Profetului Mahomed. De asemenea, în apropierea localității se găsesc niște ruine grecești foarte interesante iar munții ce înconjoară din două părți orașul sunt un adevărat deliciu vizual.

Afghanistan – Mormântul lui Hazrat Ali Mazar e Sharif

Parcul national Band-e Amir este un obiectiv încadrat în patrimoniul UNESCO. Numele Band-e Amir înseamnă literalmente „Barajul comandantului”, despre care unii cred că este o referință la Ali, al patrulea calif al musulmanilor. Zona este dominată de etnici Hazaras, despre care se estimează că reprezintă aproximativ 10% din populația Afganistanului. Acestia sunt un grup etnic cu origini persane și vorbitor al unui dialect persan. Majoritatea acestui grup etnic este rezident în principal în regiunea muntoasă Hazarajat, în centrul Afganistanului. Multi dintre ei se tem de revenirea talibanilor la putere, în ideea că aceștia din urmă și-ar dori o epurare etnică.

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago