Locul unde poți călători în timp la masă cu vechile personalități bucureștene…

Pe Calea Victoriei din București se regăsesc atât clădiri vechi, cât și clădiri noi, unele trezesc amintiri și nostalgie, iar altele te trimit direct în viitor prin arhitectura lor modernă. Un singur loc pare neschimbat, locul care datează din secolul al XIX-lea, denumit Casa Capșa.

Înapoi în timp

Istoria Casei Capșa este legată de familia Capșa de origine macedo-română care ajunge la București în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Patru dintre nepoții cojocarului Dumitru Capșa au deshis în iulie 1852 cofetăria ce avea să rămână în istorie. Unul dintre ei avea să ajungă la Paris pentru a învăța tainele patiseriei, făcând totodată cunoscute produsele românești. Mai târziu, se extinde cu hotel și “ Salonul se consumație” sub numele de Cafeneaua Capșa.

La masă cu Arghezi

Unul dintre nepoți era membru de partid, iar acest lucru a făcut ca mulți gazetari, boieri și membri de partid să dezbată diverse subiecte din actualitatea românească chiar la Capșa. Astfel numele Capșa apărea în toate ziarele, fiind locul de întâlnire pentru crema societății, loc renumit nu doar pentru celebrele prăjituri, cât și pentru reprezentații teatrale sau baluri la care luau parte domni și domnițe din diverse părți ale Europei.

Scriitorii acelei vremi se făceau remarcați la Capsa prin polemici spumoase sau dialoguri politice, printre ei amintim de Ion Barbu, Tudor Mușatescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, iar lista nu se oprea aici.

Multe povești au rămas în istorie, într-o lume boemă, a bunului gust, la Capșa a luat nastere prăjitura Joffre, prăjitură făcută de Grigore Capșa în cinstea celebrului mareșal francez Joseph Joffre. Prăjitura era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome, îmbracată în glazură de ciocolată, a făcut înconjurul lumii, regăsindu-se atât în Franța, cât și în România.

Dacă vrei să stai la masă cu Arghezi pe Calea Victoriei și să citești din poezile sale știi locul perfect pentru a face asta, te poți întoarce în timp prin mirosul cafelei sau prin gusturile fine ale prăjiturilor românești.

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 13:00, editura Vremea vă invită la Sala Acvariu a Muzeului Național…

2 ore ago

Cabana Negoiu, cum a fost construită prima cabană montană din România

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită…

12 ore ago

Europa a înregistrat în 2023 un număr record de zile caniculare. Care sunt efectele vizibile?

Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice…

23 de ore ago

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

o zi ago

O descoperire într-o piramidă mayașă dezvăluie prăbușirea dramatică a dinastiei conducătoare

Într-un vechi templu-piramidă mayaș din Guatemala, arheologii au descoperit recent oasele carbonizate a cel puțin…

2 zile ago

Au cumpărat un conac vechi de 400 de ani și a descoperit sub podea o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au…

2 zile ago