Lista monumentelor considerate noile 7 minuni ale lumii

Cele mai frumoase minuni arhitectonice din Antichitate şi-au găsit de mult locul în cărţile de istorie. În urmă cu aproape 20 de ani, mai mulţi oameni de ştiinţă şi cercetători au stabilit alte edificii drept minuni ale lumii noi.

Ideea descoperirii unor noi minuni arhitectonice ale lumii a fost promovată încă de acum 20 de ani de reprezentanţii ONG-ului „Cele 7 noi minuni ale lumii” (lb. eng. New 7 Wonders), fundaţie creată cu scopul de a promova şi proteja cele mai importante edificii cu simbol istoric din întreaga lume.

Reprezentanţii fundaţiei eu făcut un clasament internaţional, la finalul căruia au stabilit cele mai noi minuni ale lumii.Criteriile de selecţie au vizat printre altele vârsta edificiilor, popularitatea lor şi cât de mult îşi amintesc despre cele cei care le-au vizitat.

Marele Zid Chinezesc

Unul dintre obiectivele istorice aflate pe lista noilor minuni ale lumii este Marele Zid Chinezesc. COnstrucţia, care măsoară peste 21.000 de kilometri a fost construită în trecut cu scopul de a apăra Imperiul Chinez de atacul popoarelor nomade din nord. Surse istorice susţin faptul că Marele Zid Chinezesc ar data din secolul V î. Hr.

Orasul Petra din Iordania

Orasul Petra din Iordania, cunoscut şi sub numele de „Oraşul din Stâncă”, este cea de-a doua minune arhitecturală a lumii. Ridicat în secolul VI î. Hr.â, oraşul Petra este foarte impunător datorită templelor sacre construite direct în stâncă. În 1985, oraşul din Iordania a fost trecut pe lista obiectivelor UNESCO şi protejat prin legi internaţionale.

Statuia lui Iisus din Rio de Janiero

O un alt obiectiv trecut pe lista minunilor lumii este statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janiero. Edificul este amplasat pe muntele Corcovado, la o înălţime de 700 de metri şi a fost dezvelit în anul 1931, pentru aomagina împlinirea a 100 de ani de la declararea independenţei Braziliei. Faimoasa statuie are o înălţime de 38 de metri împreună cu soclul, iar în incinta soclului se află o capelă unde pot intra 150 de oameni.

Clădirile din Machu Pichu

Vestigiile din vechiul oraş incaş Machu Picu au fost trecute de asemenea pe lista minunilor cele noi ale lumii. Situl arheologic a fost descoperit în anul 1911 de cărtre arheologul Hiram Bingham. În jurul acestor vestigii circulă numeroase legende legate încărcate de spiritualitate.


Piramida de la Chichén Itzá

Piramida mayaşă de la Chichén Itzá este considerată de asemenea un simbol arhitectonic ce poate întregi lista celor mai noi minuni ale lumii.  Chichén Itzá este astăzi un important sit arheologic dedicat civilizaţiei maya.

Colosseumul din Roma

Celebrul amfiteatru roman, Colosseum, unde se disputau vestitele lupte între gladiatori este de asemenea una dintre construcţiile trecute pe lista minunilor lumii actuale. Monumentul se află aproape de centrul Romei şi este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Cetăţii Eterne.

În vizită la Taj Mahal

Frumuseţea şi stilul arhitectonic inedit pe care le deţine Taj Mahalul au transformat această clădire într-un monument al lumii noi.

Taj Mahal, India credit foto @turismistoric

Obiectivul turistic se află în oraşul Agra din India şi a fost construit Shan Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, între 1630 şi 1653.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago