Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional «Brătianu» a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional “Brătianu”. „Se înfiinţează Muzeul Naţional ‘Brătianu’ ca instituţie publică de importanţă naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul Vila Florica (ansamblul conacului Brătianu-Florica), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii în urma unui concurs de proiecte de management. Organizarea şi funcţionarea muzeului sunt reglementate de prevederile Legii muzeelor şi colecţiilor publice”, prevede actul normativ, relatează Agerpres. 

Potrivit expunerii de motive a legii, “înfiinţarea Muzeului Naţional ‘Brătianu’ ar face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a putea aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României”.

“Ion I. C. Brătianu a avut o traiectorie politică fulminantă, purtând povara grea a numelui pe care îl avea. Numele său a reprezentat un mare avantaj, dar el a fost extrem de conştient de faptul că trebuia să îl onoreze. Acum este rândul nostru să onorăm acest personaj dominant al scenei politice româneşti dintre cele două Războaie mondiale şi să facem cunoscut rolul acestuia de primă importanţă în Marea Unire din 1918 şi contribuţia lui la consolidarea României Mari, transformând casa dinastiei Brătienilor în Muzeul Naţional”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Legea va intra în vigoare la data de 1 februarie 2020.

Maria Stefan

Recent Posts

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

7 ore ago

O descoperire într-o piramidă mayașă dezvăluie prăbușirea dramatică a dinastiei conducătoare

Într-un vechi templu-piramidă mayaș din Guatemala, arheologii au descoperit recent oasele carbonizate a cel puțin…

9 ore ago

Au cumpărat un conac vechi de 400 de ani și a descoperit sub podea o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au…

19 ore ago

Insulele Canare se epuizează – spaniolii nu mai fac față supraturismului

Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului…

21 de ore ago

De unde provine numele „Bărăgan“. Câmpia arsă de soarele verii ar avea legătură popoarele migratoare

Provenienţa numelui câmpiei Bărăganului este una controversată, sunt de părere istoricii. Cuvântul „Bărăgan” se regăseşte…

22 de ore ago

Egiptul recuperează o statuie a lui Ramses al II-lea, furată în urmă cu peste 30 de ani

Regele Ramses al II-lea s-a întors acasă. Egiptul a primit înapoi o statuie veche de…

23 de ore ago