Categories: pe la noi

Lacul din Balcani inclus în patrimoniul UNESCO. Peisajele superbe de la granița între Macedonia de Nord și Albania

Una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa, incluse în Patrimoniului Mondial UNESCO, este situată la granița dintre Albania și Macedonia de Nord.

Regiunea Lacului Ohrid, un sit mixt al Patrimoniului Mondial UNESCO, care acoperă aproximativ 94.729 hectare, a fost înscrisă iniţial pentru valorile sale de conservare a naturii în 1979 şi pentru valorile sale de patrimoniu cultural un an mai târziu. Aceste înscrieri se referă la partea lacului situată în Macedonia de Nord. Proprietatea a fost extinsă în 2019, pentru a include restul Lacului Ohrid, situat în Albania, evidenţiază site-ul UNESCO.

Un fenomen natural deosebit, Lacul Ohrid oferă adăpost pentru numeroase specii endemice de faună şi floră de apă dulce, care datează din era terţiară. Cu origine tectonică, Lacul Ohrid a existat continuu timp de aproximativ două-trei milioane de ani. Apele sale oligotrofe găzduiesc peste 200 de specii de plante şi animale unice, cu niveluri ridicate de endemism, în special pentru speciile bentonice: alge, diatomee, viermi turbelari, melci, crustacee şi 17 specii endemice de peşti, inclusiv două specii de păstrăv, precum şi numeroase specii de păsări.În apele puţin adânci din apropierea malurilor lacului, trei situri atestă prezenţa aşezărilor preistorice pe piloni, iar pe mica peninsulă Lin se găsesc ruinele unei biserici timpurii creştine, întemeiată la mijlocul secolului al VI-lea.

Regiunea Lacului Ohrid se mândreşte cu cea mai veche mănăstire slavă şi prima universitate slavonă din Balcani – Şcoala de litere Ohrid – care a contribuit la educaţia şi cultura din întreaga lume slavă veche, mai aminteşte site-ul UNESCO.Situat pe malul lacului, oraşul Ohrid, din Republica Macedonia de Nord, este una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa.

Construit în mare parte între secolele al VII-lea şi al XIX-lea, acesta găzduieşte cea mai veche mănăstire slavă, dedicată Sfântului Pantelimon. Obiectivul reprezintă o mărturie a artei bizantine, expusă de frescele cu o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi şi de peste 800 de icoane, datând din secolul al XI-lea până la sfârşitul secolului al XIV-lea. Bisericile Sfânta Sofia (secolul XI), Sfânta Bogorodiţa Perivlepta şi Sfântul Ioan Teologul din Kaneo înfăţişează realizări artistice în frescele şi reprezentările lor teologice, executate de artişti locali şi străini.

Arhitectura oraşului Ohrid reuneşte un ansamblu urban antic extrem de bine conservat, considerat a fi cel mai complet din această parte a Europei. Excavaţiile arheologice au scos la iveală şapte biserici vechi în oraşul vechi Ohrid, construite în secolele al IV-lea, al V-lea şi începutul secolului al VI-lea, care prezintă caracteristici arhitecturale şi decorative ce atestă fără îndoială ascensiunea şi gloria fostei aşezări Lychnidos – numele anterior al oraşului. Vestigiile cuprind un forum, clădiri publice, locuinţe şi clădiri de cult cu infrastructura ce datează din timpul oraşului antic Lychnidos.

Prezenţa arhitecturii creştine timpurii din secolele IV-VI este atestată de bazilicile înalte din Ohrid şi de mica biserică din Lin.

Arhitectura bizantină din Ohrid, cu un număr mare de clădiri sacre conservate, de diferite tipuri, din secolele IX-XIV, contribuie la unitatea arhitecturii sale urbane. Structura nucleului urban este completată de numeroasele situri arheologice, ce includ în special bazilicile creştine timpurii, cu pardoseala de mozaic specifică. Influenţa locală tradiţională este reliefată de arhitectura rezidenţială urbană otomană târzie, bine conservată, datând din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Spaţiul limitat pentru construcţii a determinat formarea unei reţele foarte înguste de străzi. Asemănările dintre mozaicurile bisericii Lin, din vestul lacului, cu cele ale bazilicilor timpurii din Ohrid, din est, reflectă o singură tradiţie culturală.Deşi oraşul Struga, tot din Macedonia de Nord, este situat de-a lungul malului nordic al lacului Ohrid, viaţa oraşului este concentrată de-a lungul malurilor râului Crn Drim, care curge din lac. Existenţa localităţii Struga este legată de mai multe aşezări de pescari formate din construcţii pe piloni de lemn, situate de-a lungul malului lacului.

Un număr mare de situri arheologice servesc drept dovadă pentru originile din perioada neolitică, epoca bronzului, perioada elenistică macedoneană, perioada romană şi perioada timpurie a Evului Mediu. Situri similare preistorice de locuinţe pe piloni au fost descoperite şi pe marginile vestice ale lacului.Convergenţa valorilor naturale bine conservate împreună cu diversitatea şi valoarea patrimoniului său cultural, material şi spiritual fac ca această regiune să fie cu adevărat unică. Concentrarea vestigiilor arheologice şi a structurilor urbane în cadrul vechiului centru urban al oraşului Ohrid, în Peninsula Lin şi de-a lungul coastei lacului Ohrid, precum şi în împrejurimi, creează un ansamblu armonios excepţional, arată sursa citată.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago