Tom Yum Goong este echivalentul din punct de vedere al notorietății, daca vreți, al sarmalelor românești. Thailandezii sunt atât de mândri de aceasta reteta încât o consideră o mâncare națională, și asta deși vecinii din Laos au și ei o variantă a aceluiași deliciu culinar. Pe scurt, este o supa de creveti, carne de pui, peste sau fructe de mare și ciuperci. La toate aceastea, se adaugă frunze de coriandru, lămâi verzi, piper roșu, sos de pește și alte condimente, iar o varianta modernă și foarte apreciată a acestei supe prevede ca toate ingredientele să fie gătite în lapte de cocos. Tom Yum Goong se serveste în boluri tradiționale thailandeze deși, în unele restaurante, veți avea surpriza să o găsiți în tigăi flambate, după metoda chinezească.
Tom Yum Goong
Pad Thai este o altă mândrie națională a thailandezilor și un motiv în plus să își etaleze în fata străinilor abilitatile culinare. Se stie că în Thailanda mâncărurile sunt realizate astfel încât să atingă unul din cele cinci gusturi principale: picant, acru, amar, dulce sau sărat. Ei bine, Pad Thai combină toate aceste provocări ale papilelor gustative. Practic, Pad Thai este un platou pe care sunt serviți tăiței de orez amestecați cu ou, sos de pește, piper, fasole, creveți, tofu, alune, coriandru, lămâie și suc de tamarind. Peste toate puteți adăuga suc de lămâie și ulei de măsline, după gust. Se spune că Pad Thai este rețeta thailandeză cu cel mai mare succes în afara țării, majoritatea restaurantelor internationale de profil alegând să o includa în meniu.
Pad Thai
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt frigăruile Satay (sau Sate) care constau în bucăți de carne de pui, oaie, capra, vita, porc, pește sau chiar bucăți de tofu, înfipte în țepuse speciale din lemn de bambus, și care sunt gătite pe foc de lemne sau de cărbuni pentru a căpăta o savoare mai plăcută. Uneori, carnea este marinată, iar nonconformiștii pot încerca și varianta cu carne de șarpe, crocodil sau țestoasă. Frigăruile Satay se servesc alături de turte de orez, felii de ceapă, castravete și, uneori, de ananas, toate acestea fiind stropite din belșug cu condimente picante.
Satay
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…