Istoria hot-dogului: de la „Odiseea“ lui Homer, la mâncarea de zi cu zi a americanului

Ziua de  23 iulie este sărbătorită la nivel naţional în S.U.A ca „Ziua Naţională a hot-dog-ului“, o dovadă a pasiunii americanilor pentru crenvurstul cuibărit între două felii de pâine. Sărbătoarea a fost înfiinţată în onoarea preparatului servit în anul 1870 de imigranţii germani în parcul de distracţii din Coney Island, în America.

Rezultatelele unui studiu realizat recent arată că americanii mănâncă aproximativ 20 de miliarde de hotdogi pe an. Pentru a sărbători această „pasiune gastronomică naţională“, în fiecare an, pe 23 iulie, în New Orleans şi alte oraşe americane au loc diverse parade şi carnavaluri.

Oamenii se strâng pe străzi, participă la concursuri de băut bere şi îşi înscriu câinii la curse, totul pentru a celebra ziua naţioanlă a cârnatului asortat cu muştar şi ketchup.

Celebrat în Anglia şi Australia

S.U.A nu este singurul stat care aduce un omagiu acestui umil preparat, Marea Britanie şi Australia fiind alte două zone în care locuitorii se adună pentru a sărbători „Ziua Naţională a hot-dog-ului“. Deşi cheltuiesc aproximativ 1.7 miliarde de dolari pentru a gusta, zi de zi, un sandviş cu crenvurst şi muştar, puţini americani ştiu că germanii sunt cei care ar trebui să primească patentul de invenţie pentru acest preparat.

Astfel, chiar dacă cremvurstul este considerat unul dintre „cele mai bătrâne alimente“ procesate, fiind pomenit, încă din secolul al XIX-lea î.Hr., în „Odiseea“ lui Homer, referinţe clare legate de hot-dog apar tocmai în 1600. Cunoscut atunci sub denumirea de „dachshund“ (câine şoricar-n.r.), cârnatul tradiţional s-a transformat mai apoi în „frankfurter“. Se spune că Georg Lahner, un măcelar născut, în 1772, în oraşul Franconia de Coburg, a adus frankfurter-ul la Viena şi a adăugat carne de vită amestecului format până atunci doar din carne de porc, conform publicaţiei „AnOther“.

În jurul anului 1870, pe Coney Island, imigrantul german Charles Feltman a început să vândă cârnaţi în formă de rulouri. Alături de Feltman au existat şi alţi oameni care au contribuit la comercializarea celebrei gustări. Asftel, în 1880,  un un german pe nume Feuchtwanger vindea pe străzile din St. Louis hotdogi pe băţ. Ideea a aparţinut soţiei sale care l-a sfătuit să apeleze la această metodă pentru ca gurmanzii să servească preparatul fără să-şi ardă mâinile.

Popularitatea termenului „hot dog“ este atribuită şi caricaturistului american Tad Dorgan, care a observat un vânzător ambulant care oferea cârnaţi fierbinţi la un meci. Pentru a-i atrage pe spectatori comerciantul striga, cât îl ţineau plămânii, „Ia-ţi cârnatul roşu şi fierbinte!“, frază pe care, mai apoi, Dorgan a preluat-o în multe dintre lucrările sale.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago