Insula grecească, necunoscută turiștilor! Într-o vreme autoritățile plăteau turiștii să vină să o viziteze

Românii cunosc destul de bine Grecia, ca turiști, totuși există locuri cu totul aparte care le sunt complet necunoscute. Iată povestea unui loc fantastic.

Viața pe izolata insulă greacească Antikythera, situată la marginea Mării Egee între Creta și Peninsula Peloponez, poate fi dură dacă barca de aprovizionare nu ajunge, așa cum se întâmplă adesea în timpul iernii.

Aproape toate lucrurile de care au nevoie cele câteva zeci de rezidenți permanenți pentru a trăi pe insulă ajung cu barca, inclusiv alimente și combustibil.

„Uneori, când marea este agitată, este imposibil să ne apropiem de port”, spune Panagiotis Pavlakis, sublocotenentul feribotului care aduce provizii esențiale micului avanpost.

Insula Antikythera este un paradis pământesc

Dar pentru localnici, insula merită mai mult decât merită toate aceste necazuri – este un paradis pământesc. „Nu există niciun alt loc în lume în care să găsiți o astfel de pace și liniște absolută”, spune Giannis Tzinakos, un genaral al Forțelor Aeriene Grecești pensionar care își petrece acum cea mai mare parte a timpului pe Antikythera.

Populația îmbătrânită a văzut satul micșorându-se la doar 20 de locuitori, școala, închisă anterior timp de 24 de ani, deschizându-se din nou anul trecut, după ce o familie tânără cu copii s-a mutat pe insulă.

Insula este perfectă pentru o vacanță discretă

Câțiva turiști din Grecia și din străinătate aleg, de asemenea, insula ca destinație ideală pentru vacanțe liniștite.

Antikythera se caracterizează printr-o frumusețe rară, sălbatică, cu dealuri joase, floră și faună bogate, capele ortodoxe pitorești și peșteri, precum și multe cărări antice, care oferă o ocazie unică pentru plimbări și excursii mai lungi pe jos.

Există, de asemenea, niște plaje frumoase, izolate de nisip și pietriș pe Antikythera.

Cele mai populare sunt Xeropotamos și Kamarila, la mică distanță de port și de satul principal numit Potamos.

Antikythera are o bogată istorie antică

Istoria insulei ajunge mult înapoi, în timpuri imemoriale. Se consideră că primii locuitori ai Antikythera sunt oameni numiți Dolopes, care au fost apoi urmați de Dryopes și Cretani.

Se cunoaște că romanii își alungau supușii nedoriti și nesupuși în Antikythera, în timp ce mai târziu, insula a servit drept ”bârlog” pentru pirați.

În ciuda tuturor farmecelor sale și a izolației splendide, insula Antikythera este cunoscută, mai ales, a fi locul a două dintre cele mai remarcabile descoperiri arheologice făcute în secolul al XX-lea.

În primii ani ai secolului, două obiecte de bronz de o valoare arheologică extraordinară au fost recuperate de pe mare în largul Antikythera: faimosul „Tineret al Antikythera”, din 340 î.Hr., care a fost găsit în 1900 de scufundători; și un mecanism, sau mașină, utilizată pentru calculele astronomice și calendaristice, din jurul anului 80 î.Hr., care a fost găsită în 1901 de scafandrii care explorează un naufragiu din apropiere.

Aceste două obiecte de neprețuit din istoria Greciei, ambele cadouri de pe această mică insulă greacă de la marginea Mării Egee, sunt expuse în Muzeul Național de Arheologie din Atena.

Maria Stefan

View Comments

  • Este superb. Dar nimic nu se spune despre cum se ajunge acolo sau ce trebuie făcut pentru a rămîne acolo. Vreau detalii.

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

16 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago