Incursiune on-line în patrimoniul cultural: Turul virtual al Cetății Enisala

Proiectul „360 O incursiune virtuală in patrimoniul cultural naţional“ derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului a ajuns la final. Rezultatele: Website interactiv, continând: 20 de ilustraţii video, 20 de tur-uri virtuale, fiecare conţinând mai multe panorame 360 grade, 20 de panorame 360 grade postate pe website-ul Google Earth.

Autorităţile locale pe teritoriul cărora se află monumente istorice prezentate pe website vor avea de asemenea câte un link.

„Proiectul propune, prin utilizarea unor mijloace de informare virtuale interactive, cu un impact puternic asupra utilizatorilor de internet, adoptarea unor metode moderne de punere in valoare a patrimoniului national, reprezentat de 20 de monumente istorice, selectate de către specialiştii din domeniul protejării patrimoniului cultural ca fiind semnificative“, spune Iulian Vizauer, director al Direcției de Cultură Tulcea.

Printre cele mai importante monumente istorice selectate se numără cetatea medievală de la Enisala.

Click aici pentru turul virtual al cetății Enisala!

Despre cetate

Cetatea a fost construită din piatră de calcar cioplită în a doua jumătate a secolului XIV de către negustorii genovezi, iar după trecerea Dobrogei în stăpânire otomată a devenit sediu pentru garznizoana militară turcească. Numele cetății s-a păstrat din perioada cuceririi, de la turcescul Yeni Sale (Sat Nou).

„Este singura cetate medievală care a rămas în picioare în această porțiune de țară, mai sunt doar câteva prin Moldova. Ineditul acestei cetăți este rolul ei militar (de aici urmăreau genovezii navele de comerț în perioada în care controlau traficul pe apă) combinat cu peisajul inedit. Este o împletire fericităîntre interesul științific și atracția turistică. Este un «cuib de vulturi» care domină împrejurimile, natura extraordinară“, spune Florin Topoleanu, arheolog în cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale.

Ideală pentru turism de week-end

Locul este ideal pentru ceea ce se numește acum „turism de week-end“. Practic, din Tulcea poți ajunge aici în mai puțin de jumătate de oră, iar din Constanța poți ajunge aici puțin peste o oră.

Turul cetății nu poate dura mai mult de câteva zeci de minute. Dar cei care ajung aici nu se pot dezlipi de imaginea de vis a lacului Razelm și a canalelor care îl leagă de lacul Babadag.

Maria Stefan

View Comments

  • Felicitari pentru proiect~Arata foarte bine! Sunt curioasa, daca se poate face public, bineinteles, care a fost valoarea proiectului.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago