Începe a cincea ediție a Turneului “Muzica în Palatele României”

În perioada 2 – 6 august 2017, va avea loc, în spații deosebite din punct de vedere istoric și architectural, ediția a V-a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”, organizat de Asociația Pro Valores și finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
După incredibilul succes al concertului semnal care a avut loc pe 11 iunie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, protagonistul evenimentului itinerant – menestrelul modern Nicolae Szekely, va concerta la: Castelul Huniazilor din Hunedoara (Miercuri 2 august, ora 18), Palatul Magna Curia din Deva (Joi 3 august, ora 18), Palatul Marincu din Calafat (Vineri 4 august, ora 17), Castelul Peleș de la Sinaia (Sâmbătă 5 august, ora 16) și Cetatea Neamțului de la Târgu Neamț (Duminică 6 august, ora 17).
Cu acestă ocazie Nicolae Szekely, însoțit de cinci instrumente deosebit despectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă și arhilăuta, va propune un periplu unic, încărcat de autenticitatea unei adevărate călătorii în istorie, plin de frumuseți sonore din perioada medievală și barocă. Cu acest prilej vor fi readuse în atenția iubitorilor contemporani ai muzicii, sonorități imaginate de mari creatori de acum câteva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz și mulți, mulți alții.
Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite.
Maria Stefan

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

3 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

3 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

4 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

4 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

4 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o săptămână ago