În vacanţă acasa la Napoleon Bonaparte

Corsica este patria lui Napoleon Bonaparte şi una dintre cele 26 de regiuni ale Franţei. Însă, pentru turişti este o insulă cu aproape 3 mii de ore de soare pe an şi o bucătărie excelentă.

Scriitorul farncez, Honore de Balzac a observat frumuseţea locului şi a descris Corsica ca fiind o insulă scaldată de soarele italian, dar care îşi păstrează caracterul său unic. Câteva secole mai devreme şi grecii au apeciat-o spunându-i « kalliste », adică « cea mai frumoasă ». Fiind ca marime a treia insulă din Marea Mediterană şi situată la o distanţă de 170 de kilometri de coastele sudice ale Franţei, Corsica este un tărâm căruia îi place libertatea. Corsicanii au reputaţia unor oameni mândri şi iubitori de libertate, care nu au încetat niciodată să-şi dorească independenţa. Totuşi, legătura strânsă dintre insulă şi Franţa a fost sublinită de Napoleon Bonaparte, care deşi născut în Corsica a devenit eroul tuturor francezilor.

Asta, deşi corsicanilor le place să creadă că sunt diferiţi de francezi şi vorbesc despre Franţa ca despre „continent”, accentuând în acest fel statutul aparte al insulei lor.


Una dintre cele mai pitoreşti aşezări este Bonifacio, amplasată la 70 de m deasupra Mării Mediterane şi în vârful unor faleze de calcar. Bonifacio este un oraş romantic cu case vechi şi străzi înguste. Aici pot fi văzute un complex de peşteri. Oraşul a fost fondat de marchizul toscan Bonifaciu, iar de-a lungul istoriei această localitate a avut rolul să apere insula de inamici şi piraţi.

În Corsica, amatorii de senzaţii tari se vor simţi ca peştele în apă şi vor avea la îndemână o mulţime de activităţi : alpinism, căţărări pe stânci, pescuit, rafting, caiac, yahting, schi nautic şi scufundări în Mediterana. Şi asta departe nu e tot ce puteţi încerca în Corsica. Nici plajele corsicane nu dezamăgesc. Ele se întind pe o suprafaţă de o mie de km şi în majoritate sunt fine şi aurii.

Bucătăria corsicană combină produsele din carne şi brânzeturi cu fructele de mare. De obicei peştele este servit la grătar, iar supa din fructe de mare aziminu merită gustată. Indiferent din ce veţi gusta, baza acestei bucătării constă din combinaţia dintre preparatele tradiţionale franţuzeşti şi cele italiene.

Cele mai renumite hoteluri sunt « La Villa », « Sofitel Thalassa » şi « Colonna Grand Capo Testa ». Pentru o noapte petrecută în aceste hoteluri veţi scoate din buzunar până la 150 de euro.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago