Conacul Marghiloman, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate edificii din Buzăul secolelor XIX și XX, are un trecut întortocheat și impresionant, despre care însă s-a scris mult prea puțin în comparație cu importanța pe care o are acesta pentru istoria locală.

Denumit și  vila Albatros, situat la marginea Buzăului, conacul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, începând cu anul 1884. Se presupune că terenul pe care s-a construit vila Albatros, împreună cu grădina în stil englezesc și padocurile pentru caii de rasă, a intrat în posesia familiei Marghiloman, după ce Iancu Marghiloman, tatăl viitorului prim-ministru Alexandru Marghiloman, a câștigat terenul, trișând la un joc de cărți, împotriva lui Constantin Musceleanu. Bineînțeles, aceasta este doar o speculație, neștiindu-se sigur felul în care a decurs jocul de cărți.

Alexandru Marghiloman, fiul lui Iancu Marghiloman, născut în anul 1854 într-o familie înstărită din județul Buzău, a ocupat funcțiile de judecător, avocat, deputat, senator, ministru și prim-ministru și a activat în cadrul Partidului Conservator și a avut un rol esențial în cadrul Primului Război Mondial.

Dintre toate reședințele sale, marele conducător s-a atașat în special de Vila Albatros din marginea orașului Buzău, unde venea mereu pentru a se recrea. În anul 1893 acesta va moderniza conacul, ținând cont de moda vremii din rândul aristocrației bucureștene. Astfel începe proiectul Vilei Albatros, sub supravegherea arhitectului Paul Gottreau. Modernizarea este finalizată în 1897.
După moartea lui Alexandru Marghiloman, în anul 1925, marea parte a averilor, inclusiv terenurile sale, au intrat în posesia soției sale, Maria Marghiloman, însă odată cu posesiunile, ea a preluat și datoriile soțului.

Acesta a lăsat scris că nu se împotrivește vânzării tuturor imobilelor, cu excepția vilei din Buzău, de care rămăsese atașat și pe care o dorea în continuare în proprietatea familiei sale. Caii de curse puteau fi de asemenea vânduți, în afara elementelor de prăsilă, dorindu-se continuarea crescătoriei de cai pur-sânge.
Maria Marghiloman se mută în Paris, iar în țară locuiește la Hotelul Athenee Palace din București. Din pricina proastei administrări, după doar trei ani pierde terenul din Buzău în favoarea lui Ion Tomescu. Maria Marghiloman va ajunge să vândă vila împreună cu grajdurile pentru cai, uzina electrică și cea de apă, hipodromul și caii aflați in administrația familiei, inclusiv cei de prăsilă. Altfel spus, ea a ajuns să piardă întreaga avere.

În anii 1936-1937 Consiliul orășenesc Buzău votează exproprierea Domeniului Albatros pentru utilitatea publică, însă după disputele dintre moștenitorii lui Marghiloman și primărie, primii cer intervenția ministrului de interne. Ministru audiază plângerea și va constata nulitatea de drept a exproprierii.

În 1938 moare Maria Marghiloman, iar în 1939 domeniul este vândut de către proprietari Ministerului Aerului și Marinei.În perioada comunistă parcul este distrus complet, iar în locul florilor și arbuștilor sunt semănate legume. Arborii ornamentali și lacul sunt total ignorate, fiind lăsate să se degradeze.

După perioada comunistă domeniul a ajuns în paragină din cauza lipsei de implicare a oficialităților. A aparținut mai întâi Ministerului Culturii și apoi a fost dat în administrare Primăriei Buzăului.

În anul 2011 încep lucrările de restaurare pentru Vila Albatros și de reabilitare a Parcului Marghiloman.

În prezent conacul găzduiește Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” unde se organizează diverse activități culturale în cadrul cărora participă locuitorii județului și vizitatorii interesați de personalitatea lui Alexandru Marghiloman.

Bibliografie:
  1. Peneș, Nicolae, Elogii efemere, Buzău, editura Editgraph, 2013
  2. Peneș, Nicolae, Alexandru Marghiloman Lordul Valah, Buzău, editura Editgraph, 2008

Luiza Maria Stanciu

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului

Cristian

View Comments

  • cred ca ar trebui constituit la nivel national un buget de reparatii, intretinere si administrare a constructiilor cu valoare cultural-istorica, sub patronajul Academiei Romane sau Ministerul Culturii, caci fara trecut, o tara, un popor nu are valoare pe plan international

  • Si pentru ca treaba sa fie complete , in 1954, a venit la poarta masina eagra si a cerut lui tata toate actele familie. Ni le-au adusi says:

    Nu este singurul conac distrus in bataie de joc de pulimea stalinista numita la conducere pentru a desavarsi opera stalinista de distrugere a tuturor valorilor nationale. Sub tarnacopul noii culturi a cazut si conacul strabuniclui meu Nicolae Cantacuzino din Dragasani, cladire impozanta (69/28m) si numai pentru vina de fi fost administrator al domeniilor reginei de la Balcic. Mai mult. i s-a iiterzis sa fie inmormantat in localitatea natala. Am facut eu investugatii si i-am gasit locul de veci in satul Gorun (Dobrogea) alaturi de cei 4 fii ai sai Conacul sau cofiscat de stat a devenit tinta distrugerii cu orice pret la indemnul unor nemernici ai satului. De aici mi se trage mie profundul respect pentru conationalii mei

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o zi ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago