Imobilul din zona protejată „Labirint” din centrul Bucureştiului, care sub pretextul „consolidării” a fost demolat pentru a construi unul nou

Am ales sa redăm articolul integral al celor de la G4Media, prentru a prezenta o situație extrem de comună în București – a clădirilor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în cartiere istorice și / sau în zone de protecție a unor monumente existente.

Potrivit unor documente consultate de G4Media.ro, fiica minoră a fostului director Metrorex Gabriel Mocanu este proprietara casei construite recent în zona protejată din Centrul Bucureştiului pe locul unei case pe care ar fi trebuit să o consolideze.

„Așa arată o „consolidare” a unui imobil dintr-un cartier istoric realizată cu aprobarea fostului primar Gabriela Firea. Este vorba de o clădire aflată pe strada Vasile Lucaciu nr.51 din sectorul 3, ai cărei proprietari au obținut în 2019 o autorizatie, care în text scria consolidare dar în planșe desena practic o reconstruire. Sub pretextul „consolidării”, ca în zeci de alte cazuri, a dispărut un imobil interbelic cu valoare arhitecturală.”, declara Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

*Până la aceasta oră, fostul Primar General al Capitalei nu ne-a oferit un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Vechea casa care se afla în zona protejată „Labirint” cu grad de protecţie maxim a fost cumpărată pentru suma de 123.000 euro în urmă cu câţiva ani de fiica fostului director Metrorex Gabriel Mocanu. Minora a fost reprezentată de mama sa, Mocanu Alexandra. Potrivit contractului de vânzare, cei doi părinţi au dreptul de uzufruct viager.

Dreptul de uzufruct împuternicește o persoană să se bucure de dreptul de a se folosi de un bun și de a-i culege fructele, deși proprietarul este altcineva. Titularul a ales așadar să cedeze dreptul de posesiune și folosință unei persoane, aceasta din urmă având obligația să restituie bunul în starea în care l-a primit, să îl conserve.

Prin urmare, după ce a fost cumpărată, casa veche a fost demolată iar în locul ei a fost construită alta, cu o suprafaţă de aproape 200 mp. Asta deşi în acte scria negru pe alb că pentru vechiul imobil s-a „emis autorizaţie pentru reconfigurare şi consolidare prin demolare parţială, supraetajare şi extindere”.

Vezi imagini cu documentele si alte fotografii pe g4media.ro

„Şi-a asumat că face o consolidare. Dincolo de faptul că a face o consolidare înseamnă doar a îndrepta pereţii, a încerca să consolidezi lucrarea, nu să o demolezi, să o pui la pământ, mai este o problemă legată de istoricul acelei zone, pentru că este o casă ridicată într-o zonă istorică şi ar fi trebuit măcar să respecte modalitatea în care arată casele din zonă. Ori actuala casă nu are nicio legatură cu sfârşitul secolului al XIX-lea, început de secol XX.”, este de părere Ciprian Plăiaşu, specialist în patrimoniu.

Imobilul se află în „zona protejată nr. 38- ţesutul tradiţional difuz zona Labirint, ţesut tradiţional tipic cu grad de protecţie maxim” în care, potrivit legii, trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor, fiind permise „doar intervenţiile care conservă şi potenţează valorile existente”.

Contact pentru a ne oferi un punct de vedere în calitate de tutore, fostul director Metrorex Gabriel Mocanu ne-a transmis că lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege.

„Cele expuse nu sunt exacte. Lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege. Sunt emise de organismele abilitate: administrații locale, Ministerul Culturii, organisme specializate, etc., în timpul fostei și actualei administrații. Toată documentația a fost elaborată in baza dispozițiilor legale de către profesioniști și autoritățile competente pentru reconfigurare si consolidare prin demolare, supraetajare si extindere.

Astfel s-au creat locuri de parcare si o clădire eficientă energetic. La data cumpărării, construcția era într-o stare avansată de degradare si insalubră conform foto anexate. Cred că datele sunt lămuritoare si nu mai e cazul de alte dezbateri.”, a declarat pentru G4Media.ro, Gabriel Mocanu.

Pentru a ne convinge de cele afirmate, acesta ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii cu vechiul imobil pentru a vedea starea degradată în care se afla.

Gabriel Mocanu a fost numit director general interimar al Metrorex pe 2 iulie 2020 şi şi-a dat demisia în februarie 2021 după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a criticat salariile mari ale angajaţilor companiei după ce la finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18%, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei. Mocanu a îndeplinit până la momentul numirii sale, funcţia de director al Direcţiei Infrastructură şi Sisteme Informatice, având o experienţă de peste 25 de ani la Metrorex.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

17 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago