Am ales sa redăm articolul integral al celor de la G4Media, prentru a prezenta o situație extrem de comună în București – a clădirilor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în cartiere istorice și / sau în zone de protecție a unor monumente existente.

Potrivit unor documente consultate de G4Media.ro, fiica minoră a fostului director Metrorex Gabriel Mocanu este proprietara casei construite recent în zona protejată din Centrul Bucureştiului pe locul unei case pe care ar fi trebuit să o consolideze.

„Așa arată o „consolidare” a unui imobil dintr-un cartier istoric realizată cu aprobarea fostului primar Gabriela Firea. Este vorba de o clădire aflată pe strada Vasile Lucaciu nr.51 din sectorul 3, ai cărei proprietari au obținut în 2019 o autorizatie, care în text scria consolidare dar în planșe desena practic o reconstruire. Sub pretextul „consolidării”, ca în zeci de alte cazuri, a dispărut un imobil interbelic cu valoare arhitecturală.”, declara Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

*Până la aceasta oră, fostul Primar General al Capitalei nu ne-a oferit un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Vechea casa care se afla în zona protejată „Labirint” cu grad de protecţie maxim a fost cumpărată pentru suma de 123.000 euro în urmă cu câţiva ani de fiica fostului director Metrorex Gabriel Mocanu. Minora a fost reprezentată de mama sa, Mocanu Alexandra. Potrivit contractului de vânzare, cei doi părinţi au dreptul de uzufruct viager.

Dreptul de uzufruct împuternicește o persoană să se bucure de dreptul de a se folosi de un bun și de a-i culege fructele, deși proprietarul este altcineva. Titularul a ales așadar să cedeze dreptul de posesiune și folosință unei persoane, aceasta din urmă având obligația să restituie bunul în starea în care l-a primit, să îl conserve.

Prin urmare, după ce a fost cumpărată, casa veche a fost demolată iar în locul ei a fost construită alta, cu o suprafaţă de aproape 200 mp. Asta deşi în acte scria negru pe alb că pentru vechiul imobil s-a „emis autorizaţie pentru reconfigurare şi consolidare prin demolare parţială, supraetajare şi extindere”.

Vezi imagini cu documentele si alte fotografii pe g4media.ro

„Şi-a asumat că face o consolidare. Dincolo de faptul că a face o consolidare înseamnă doar a îndrepta pereţii, a încerca să consolidezi lucrarea, nu să o demolezi, să o pui la pământ, mai este o problemă legată de istoricul acelei zone, pentru că este o casă ridicată într-o zonă istorică şi ar fi trebuit măcar să respecte modalitatea în care arată casele din zonă. Ori actuala casă nu are nicio legatură cu sfârşitul secolului al XIX-lea, început de secol XX.”, este de părere Ciprian Plăiaşu, specialist în patrimoniu.

Imobilul se află în „zona protejată nr. 38- ţesutul tradiţional difuz zona Labirint, ţesut tradiţional tipic cu grad de protecţie maxim” în care, potrivit legii, trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor, fiind permise „doar intervenţiile care conservă şi potenţează valorile existente”.

Contact pentru a ne oferi un punct de vedere în calitate de tutore, fostul director Metrorex Gabriel Mocanu ne-a transmis că lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege.

„Cele expuse nu sunt exacte. Lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege. Sunt emise de organismele abilitate: administrații locale, Ministerul Culturii, organisme specializate, etc., în timpul fostei și actualei administrații. Toată documentația a fost elaborată in baza dispozițiilor legale de către profesioniști și autoritățile competente pentru reconfigurare si consolidare prin demolare, supraetajare si extindere.

Astfel s-au creat locuri de parcare si o clădire eficientă energetic. La data cumpărării, construcția era într-o stare avansată de degradare si insalubră conform foto anexate. Cred că datele sunt lămuritoare si nu mai e cazul de alte dezbateri.”, a declarat pentru G4Media.ro, Gabriel Mocanu.

Pentru a ne convinge de cele afirmate, acesta ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii cu vechiul imobil pentru a vedea starea degradată în care se afla.

Gabriel Mocanu a fost numit director general interimar al Metrorex pe 2 iulie 2020 şi şi-a dat demisia în februarie 2021 după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a criticat salariile mari ale angajaţilor companiei după ce la finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18%, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei. Mocanu a îndeplinit până la momentul numirii sale, funcţia de director al Direcţiei Infrastructură şi Sisteme Informatice, având o experienţă de peste 25 de ani la Metrorex.