Iată pentru ce a mai dat autorizație de demolare administrația Firea! Case chiar de pe strada Grădina Icoanei

Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizație pentru demolarea a două case superbe de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, vizavi de Școala Centrală. În penultima zi de mandat a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje care va adăposti locuințe la etaje și spații comerciale la parter. Casele se aflau în două zone protejate – Icoanei și Calderon – ambele cu grad maxim de protecție.

Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv frumoasa casă de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei, potrivit Hotnews

Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.

Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design – arh. Georgeta Gabrea.

Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, a explicat ce înseamnă demolarea caselor și construirea în loc a unui bloc pentru zona respectivă.

”Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate și alte proiecte rezidențiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidențial de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moș, construit pe locul unei case parter cu grădină și demolarea casei cu calcan de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecția dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale și Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic și monument istoric, iar vizavi Școala Centrală de Fete, monument istoric de valoare națională proiectat de Ion Mincu și finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât și pentru ideea de oraș-grădină pe care Bucureștiul o mai are încă în mici enclave.

Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei și construirea, în intersecția mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească și atmosfera zonei Icoanei și duce în uitare unul din puținele lucruri frumoase pe care Bucureștiul le mai are”, a explicat Alberto Groșescu.

Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate – Icoanei și Calderon.

Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă – 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Maria Stefan

Recent Posts

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

2 ore ago

O descoperire într-o piramidă mayașă dezvăluie prăbușirea dramatică a dinastiei conducătoare

Într-un vechi templu-piramidă mayaș din Guatemala, arheologii au descoperit recent oasele carbonizate a cel puțin…

4 ore ago

Au cumpărat un conac vechi de 400 de ani și a descoperit sub podea o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au…

14 ore ago

Insulele Canare se epuizează – spaniolii nu mai fac față supraturismului

Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului…

16 ore ago

De unde provine numele „Bărăgan“. Câmpia arsă de soarele verii ar avea legătură popoarele migratoare

Provenienţa numelui câmpiei Bărăganului este una controversată, sunt de părere istoricii. Cuvântul „Bărăgan” se regăseşte…

16 ore ago

Egiptul recuperează o statuie a lui Ramses al II-lea, furată în urmă cu peste 30 de ani

Regele Ramses al II-lea s-a întors acasă. Egiptul a primit înapoi o statuie veche de…

18 ore ago