Categories: Istorie

Iată care a fost cel mai rău an din istoria omenirii. Era un miracol să rămâi în viață!

Daca cineva te-ar întreba care a fost cel mai rău an pentru oameni, probabil ai raspunde 1347, cand ciuma a lovit Europa. Sau perioada 1941 – 1945. Sau 1918, cand pandemia de gripa a ucis peste 100 de milioane de oameni.

Realitatea e ca niciunul intre acestea nu e raspunsul corect. Anul 536 a fost cel mai rau, deși e un an fara genocid sau epidemii, arata Science Alert.

“A fost inceputul uneia intre cele mai rele perioade traite de om, daca nu cel mai rau an dintre toti”, a declarat arheologul si istoricul Michael McCormick, din cadrul Universitatii Harvard. Iar situatia nu s-a imbunatatit decat incepand cu 640.

In anul 536 se implinea un deceniu de la inceperea domniei imparatului bizantin Iustinian I, zis cel Mare.

A fost anul in care s-a instalat o ceata deasa, din senin, care a blocat soarele, facand ca temperaturile sa scada brusc si sa se instaleze ani de haos in intreaga lume. Seceta facea ravagii, granele au fost distruse, s-a instalat foametea. Mai mult, in China a nins vara.

Un an intreg, zilele au aratat ca noaptea si nimeni nu stia de ce. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca de vina au fost o serie de eruptii catastrofice, iar dovezile se gasesc in inelele copacilor din Groenlanda, dar si in gheata din Antarctica.

Analiza recenta a unui nucleu din ghetarul Colle Gnifetti, aflat la granita dintre Elvetia si Italia, aduce noi dovezi ca asa au stat lucrurile. Nucleele de gheata sunt resurse arheologice fantastice, pentru ca straturile se depun gradual. Astfel, poate fi studiat fiecare an din istorie, aflandu-se ce s-a intamplat atunci in atmosfera.

In anul 536, zapada s-a amestecat cu cenusa vulcanica si praf, ceea ce indica o eruptie masiva. Un astfel de episod a avut loc si in 540, inrautatind situatia. Iar in 541 s-a instalat ciuma, care nu a adus cu ea decat suferinta si moarte.

Din anul 640 a aparut si un strat de plumb in nucleul de gheata. Acesta era extras si utilizat pentru fabricarea monedelor. Acest moment arata insa ca economia incepea sa-si revina, la peste 100 de ani de la momentul de cotitura.

Ciprian Ionescu

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

3 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

3 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

3 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

3 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

3 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

7 zile ago