Hypogeul, mormântul pictat de la Constanța, va deveni muzeu

Descoperit în anul 1988, mormântul pictat hypogeu, comoara de sub vechiul Tomis, este acum adăpostit de o baracă. Lucrul acesta se va schimba, iar acolo se va construi un muzeu, asigură autoritățile.

Consiliul Județean (CJ) Constanța anunță că a fost emisă Autorizația de Construire pentru proiectul de salvare și punere în valoare a mormântului pictat din zona „Zorile“ – hypogeul, comoara de sub vechiul Tomis.

„În locul barăcii de astăzi, care nemulțumește pe toată lumea, vom edifica o construcție cu rol de protecție pentru mormântul monument și care va avea și funcțiune de muzeu de vizitare cu tematică funerară antică”, spune Petre Enciu, vicepreședintele CJ pentru Adevarul.ro

El explică faptul că obiectivul principal al proiectului este edificarea unei clădiri ce va avea funcțiune mixtă, atât de protecție a mormântului, cât și de vizitare. Acolo se va organiza un muzeu unde se va amenaja, cel mai probabil, o expoziție cu tematică funerară.

Baraca ce adăpostește hypogeu

Vicepreședintele CJ a explicat pentru „Adevărul” că ordinul de începere al lucrărilor va fi emis, cel mai probabil, peste o lună, după ce consilierii locali vor aproba indicatorii tehnici ai proiectului. Din momentul emiterii ordinului, constructorul trebuie să finalizeze totul până în octombrie 2023. Valoarea lucrărilor este de 4,4 milioane de lei, bani asigurați printr-un proiect european.

Conform documentației tehnice, experții vor restaura pictura murală din interiorul mormântului, vor reface arhitectura mormântului și vor realiza o structură de protecție care sa îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea. Pentru aceasta vor amplasa aici o instalație complexă ce va permite păstrarea microclimatului interior (umiditate, lumină și temperatură).

De asemenea, va fi amenajat aici un muzeu care va găzdui instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrala de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită).

„În mormânt nu se va putea intra, deoarece intrarea este extrem de strâmtă, dar va exista un circuit de vizitare în jurul mormântului”, adaugă Petre Enciu.

Macheta viitorului muzeu FOTO: Petre Enciu

Comoara de sub vechiul Tomis

Mormântul, care datează din secolul al IV-lea, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine.

Interiorul mormântului pictat

Pe latura de nord a cavoului este pictată o scenă a banchetului funerar: şapte bărbaţi, doi ţinând în mâini vase rituale. Scena ospăţului funerar este prezentă şi în catacombele cu caracter creştin de la Roma. Pictura cavoului este întregită cu motive florale, arbori, animale, păsări, ce poate fi interpretată ca o evocare a paradisului. 

Este vorba de un cavou care a aparţinut unei familii bine situate, care trăia în secolul al IV-lea la Tomis. „Cavoul a fost construit la începutul secolului al IV-lea, pe la 330 bănuim noi, în timpul lui Constantin cel Mare, când religia creştină era acceptată de către Imperiul Roman. Cert este faptul că această criptă a fost folosită până la începutul secolului V, când după ultima depunere funerară nu a mai fost deschisă“, spunea arheologul Constantin Chera.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago