Săpăturile arheologice la groapa comună din spatele cantinei universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi s-au încheiat, iar SC Das SRL, firma desemnată cu construcţia noului cămin al universităţii a reluat lucrările. În total, arheologii au scos la suprafaţă rămăşiţele a aproximativ 800 de soldaţi germani care au murit aici în al Doilea Război Mondial. Ei nu exclud însă ca în terenul din jurul ariei cercetate în acest an să mai fie îngropate şi alte schelete.

Numărul exact al soldaţilor germani ale căror rămăşite au fost dezgropate în acest an este greu de precizat în acest moment, spun arheologii. Asta pentru că, “sunt schelete individuale, şi mai sunt foarte multe resturi de schelete. Scheletele individuale – fiecare cu sacul lui – trec de 600. În plus, am mai găsit cranii sau alte fragmente. Estimez că în total trecem de 800 de indivizi ale căror rămăşiţe au fost scoase din acest şantier”, explicat Felix Tencariu, cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost responsabil de şantierul arheologic.

Primele schelete au început să iasă la iveală în timpul săpăturilor pentru construcţia unui cămin studenţesc al Universităţii în luna septembrie. “În spatele cantinei Titu Maiorescu avem un teren pe care am proiectat construcţia unui cămin modern, cu finanţare integrală de la Compania Naţională de Investiţii, şi firma care a câştigat licitaţia a început să lucreze, şi a dat de nişte gropi comune din timpul Războiului Mondial.

Dat fiind că s-au găsit nişte tăbliţe, nişte înscrisuri, care ar fi aparţinut unor militari, Parchetului Militar i-a revenit competenţa şi supraveghează săpăturile acelea, descărcarea arheologică; a sistat efectuarea lucrărilor. Noi nu ne putem opune, şi nici nu ar fi normal să o facem, dar ne-au asigurat că nu ne vor întârzia, iar când vor finaliza de dezgropat toate osemintele, le vor inventaria şi vor încerca să stabilească şi cauza deceselor, care, evident, este cea din timpul războiului mondial. Apoi probabil le vor înhuma în altă parte şi construcţia căminului va continua”, a explicat rectorul universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, prof. dr. Tudorel Toader, la câteva săptămâni de la sistarea lucrărilor de construcţie.

În ce priveşte ancheta de omucidere declanşată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, „suntem la momentul expertizelor antropologice, vom reconstitui scheletele, vor încerca să stabilim cauza morţii. Deocamdată acestea sunt informaţiile care pot fi furnizate”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, lt.col. magistrat Ichim Codrin Sîrcu.

Între timp, arheologii au ajuns la concluzia că pe suprafaţa pe care va fi construit căminul nu mai există niciun oscior de soldat german. Ei nu exclud însă ca pe suprafeţe învecinate acestui şantier, care nu au fost verificate anterior, să mai existe şi alte schelete: “Mai sunt încă zone care nu au intrat în suprafaţa noastră de cercetare şi nu ştiu ce e acolo. Nu ştiu ce se găseşte sub cantina Titu Maiorescu, nu ştiu ce este sub terenul de sport al liceului Costache Negruzzi, aflat în imediata apropiere”, a mai spus Felix Tencariu.

Arheologii ieşeni au la dispoziţie echipamente care, în anumite condiţii, le permit cercetarea solului fără săpătură. Aici însă, spune cercetătorul Felix Tencariu, nu s-au putut utiliza şi a fost nevoie de săpături. Pe toată suprafaţa cercetată era un strat de 1,5 – 2 metri de umplutură de moloz, cărămidă şi alte reziduuri de construcţii care făceau dificilă detectarea unor semnale slabe cum sunt cele transmise de fragmentele osoase, au mai explicat specialiştii.

Însă, potrivit lui Felix Tencariu, în zona în care se construieşte noul cămin al universităţii nu a rămas nicio lopată de pământ neîntoarsă, astfel încât viitorii chiriaşi se vor putea caza liniştiţi în camerele lor studenţeşti, atunci când căminul va fi gata.

“Slavă Domnului, s-au putut relua lucrările”, a exclamat uşurat şi Ciprian Ciobanu, director tehnic în cadrul SC Das SRL, firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de construire. Reprezentanţii Universităţii Al. Ioan Cuza au precizat că lucrurile pe şantierul căminului au reintrat în normal din data de 4 noiembrie şi cred că cele două luni de întârziere nu vor afecta planificările iniţiale.