Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural, după adoptarea, vineri, a Hotărârii de Guvern care transferă Fortul 13 din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Județean Ilfov.

Potrivit unui comunicat de presă comun al miniștrilor Justiției și Culturii, Alina Gorghiu și Raluca Turcan, și al președintelui CJ Ilfov, Hubert Thuma, privind valorificarea potențialului turistic și cultural al Fortului 13 Jilava, acest obiectiv se află, începând cu data de 11 ianuarie 2012, în lista Monumentelor Istorice, dar este în administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin Penitenciarul București Jilava.

Termenul de realizare a lucrării de consolidare și conservare a imobilului va fi de cinci ani de la preluarea acestuia în administrarea CJ Ilfov, sursa de finanțare pentru realizarea lucrărilor privitoare la Fortul 13 Jilava urmând a fi asigurată din fondurile bugetului județului Ilfov și din alte surse atrase în condițiile legii.

„Din păcate, se pare că unii uită istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric și care a resimțit din plin nedreptățile unui regim totalitar, este o prioritate să arate generațiilor viitoare ce s-a făcut bine, dar și ce s-a greșit și cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potențialului istoric, social și cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu în acest sens. Trebuie precizat că reușita de azi se datorează efortului a patru instituții: Consiliul Județean Ilfov, Ministerul Justiției, Ministerul Culturii, toate cu conducere PNL, și Administrația Națională a Penitenciarelor”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu, citată în comunicat.

La rândul său, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat că restaurarea Fortului 13 Jilava reprezintă „o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generații că dramele și abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”.

„Îmi amintesc și acum vizita din septembrie 2023 la Fortul 13 Jilava, un simbol al represiunii comuniste și un loc care nu ne permite să uităm istoria recentă. Acesta este motivul pentru care am făcut eforturi, alături de președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, ministra Justiției, Alina Gorghiu, Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România, instituție subordonată Ministerului Culturii, și Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a găsi o soluție care să permită restaurarea și valorificarea culturală și turistică a Fortului 13 Jilava. Acest obiectiv este un monument istoric și realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generații că dramele și abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”, a spus Raluca Turcan.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a caracterizat evenimentul drept „un pas extrem de important”.

„Un pas extrem de important – Fortul 13 devine muzeu. Are nevoie de restaurare, consolidare și reabilitare. Îl preluăm în administrare și identificăm toate sursele de finanțare de care avem nevoie să-l consolidăm și să-l punem în circuitul cultural. Folosim bani de la bugetul local, fonduri din POR, nu ratăm nicio linie de finanțare. Transformarea Fortului 13 în muzeu înseamnă valorificarea potențialului său istoric, social, cultural și turistic. Am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris în cuvinte ce am trăit. Este important să ne cunoaștem istoria, este important ca generațiile viitoare să-și cunoască trecutul, să nu repete greșelile trecutului și să lupte mereu pentru un viitor mai bun”, a declarat Hubert Thuma.