Fortăreață egipteană veche de 3.200 de ani. Ce popoare s-au luptat pentru a o cuceri

Potrivit Live Science, arheologii din Israel au descoperit o fortăreață veche de 3.200 de ani, care a fost construită de egipteni și canaaniți, inamicii israeliților și filistenilor din vremurile biblice.

Descoperire senzațională, veche de 3.200 de ani

Fortăreața a fost construită pentru a rezista expansiunii filistenilor în acea regiune. Astfel, această structură militară ce poartă numele de Fortăreața Galon, datează de la jumătatea secolului al XII-lea î. Hr., pe când se crede că trăia și vestitul Samson, personajul biblic, potrivit Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

Sursa foto: © Dafna Gazit și Emil Eljem / Israel Antiquities Authority

Această fortăreață este un indiciu al frământărilor sociale și militare într-o perioadă în care locuitorii din Canaam se aflau sub autoritate egipteană.

În Canaan au pătruns apoi israeliții și filistenii, în secolul al XII-lea î.Hr. Conform IAA, canaaniții și egiptenii au construit fortăreața în fața acestor amenințări.

Această fortăreață a fost descoperită de voluntari adolescenți care participau la săpături arheologice ale IAA, în apropiere de Kibbutz Galon, aflat la aproximativ 70 de kiometri sud de Ierusalim. Ruinele și piesele ceramice sunt, de altfel, remarcabile. Această fortăreață avea formă pătrată, cu latura de 18 metri, și era dotată cu turnuri de observație în fiecare dintre cele patru colțuri. Iar pragl de intrare este sculptat într-o stâncă care are 3 tone.

Când oamenii intrau în fortăreață, ar fi văzut și o curte interioară, pavată cu lespezi de piatră, iar în centru erau ridicate coloane de piatră. Mai mult, pe fiecare latură a fortului erau camere, unde au fost descoperite sute de vase ceramice, folosite ptrobabil în ritualuri religioase.

Fortăreața Galon
Conform arheologilor, nu este deloc surprinzător că fortăreața a fost construită în acele vremuri tulburi în care aveau loc ”dispute teritoriale violente”. Vechii israeliți se stabiliseră în așezări nefortificate în Munții Iudeii, regiunea centrală a Israelului Modern și Cisiordania. Atunci, filistenii s-au extins de-a lungul țărmului sudic al Mediateranei și în câmpiile aflate în apropiere de coastă, construind orașe mari precum Ashkelon, Ashod și Gat. Astfel, fortăreața se află chiar în mijlocul teritoriilor filistenilor și israeliților.

Filistenii erau probabil descendenți ai unor triburi din Pensinsula Iberică, Grecia și Sardinia, care au traversat Mediterana până în Levant, în urmă cu aproape 3000 de ani, relevă un studiu din revista Science Advances. Pe măsură ce filistenii au încercat să cucerească tot mai multe teritorii în Levant, s-au confruntat și cu canaaniții și egiptenii.

„Se pare că Fortăreaţa Galon a fost construită în cadrul unei tentative canaanite/egiptene de a rezista noii situaţii geopolitice din regiune”, conform celor doi arheologi. Fortăreaţa „a fost construită într-o locaţie strategică ce supraveghează drumul principal ce urmează cursul râului Guvrin, făcând legătura între zona de coastă şi câmpiile Iudeii”, au precizat arheologii Saar şi Weissbein.

La mijlocul secolului XII î.Hr., egiptenii au părăsit Canaanul, lăsându-i pe canaaniți să-și apere singuri teritoriul. Plecarea lor a condus la distrugerea orașelor canaanite, probabil, atacate de filisteni. 

Maria Stefan

Recent Posts

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

2 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

2 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago