În perioada 23-25 septembrie 2016, cetatea Râșnov va fi gazda primei ediții a Festivalului Dacic Comidava, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și de Primăria și Consiliul Local al orașului Râșnov, în colaborare cu asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna. Festivalul promite să fie eveniment de neratat pentru pasionații de istorie antică și de reconstituire istorică la cel mai înalt nivel, care vor să retrăiască istoria așa cum a fost.

Festivalul va avea loc în tabăra Terra Dacica Aeterna, instalată în curtea cetății Râșnov, acolo unde acum 2000 de ani se afla o cetate dacică, menționată în izvoarele vremii cu numele Comidava.

Terra Dacica Aeterna a luat naștere în 2007 și a participat până acum la peste 200 de manifestări având în prim plan reconstituirea istorică. Trupa recreează aspecte civile și militare ale civilizațiilor dacică, romană și sarmată de acum aproape 2000 de ani. În prezent, asociația își are sediul central la Cluj, filiale la Deva și Sibiu și alte grupuri de membri și voluntari la Brașov, București și Constanța.

Programul Festivalului Dacic Comidava va fi unul variat, axat pe demonstrații diverse. Cele mai attractive activități pentru public sunt luptele, așa că barbarii și romanii TDA se vor angaja în lupte demonstrative în perechi și bătălii între ambele tabere, dublate de prezetări concomitente de echipament, armament și tactici militare antice.

O parte importantă a unui astfel de festival este cea educativă civilă, TDA oferind și în acest an spectacolul unor variate ateliere, ca acum 2000 de ani, unele dintre ele interactive, pentru copii, dar și pentru adulți. Printre acestea se numără cele de fierărie, ceramică, metaloplastie, prelucrarea pielii, lemnului, osului și cornului, țesătorie, gastronomie dacică și romană, jocuri de îndemânare, monetărie romană, mozaic, sculptură în marmură, tir cu arcul, instrucție militară dacică și romană cu publicul doritor, sub îndrumarea și supravegherea membrilor asociației.

Festivalul Dacic Comidava dorește a deveni, încă de la prima ediție, unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, alături de Festivalul Roman Apulum, Festivalul Cetăților Dacice și DacFest, cu un înalt grad de seriozitate și profesionalism, asigurat anul acesta de Terra Dacica Aeterna.

Program Festival Dacic Comidava – Râșnov – 23-25 septembrie 2016

Vineri, 23 septembrie 

– activități cu copiii din școlile din Râșnov – ”Ora de Istorie Vie”

Sâmbătă, 24 septembrie 

– ora 10.30 – Deschiderea oficială. Ateliere civile și interactive – fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, țesătorie, ceramică, mozaic, mozaic, monetărie, hărți și caligrafie (Scriptoria), jocuri romane, gastronomie daco-romană (mostre de prezentare), întreținere echipamente, tir cu arcul, antrenamente soldați, instrucție cu doritorii din public

– ora 15.00 – prezentare echipament, armament roman, ritual înaintea luptei. Demonstrații militare. Demonstrații de artilerie romană – scorpio, onager.

– prezentare armată dacă, ritual dacic de inițiere.

– marea bătălie daco-romană – asediul roman al Comidavei.

– 16.30 – 19.00 – ateliere

– ora 21.00 – rugul lui Zamolxe/arderea pe rug a unei căpetenii dacice, cu ritualul aferent

Duminică, 25 septembrie 2016 

– ora 11.00 – Ateliere civile și interactive – fierărie, metaloplastie, lemn, os, corn, țesătorie, ceramică, mozaic, mozaic, monetărie, hărți și caligrafie (Scriptoria), jocuri romane, gastronomie daco-romană (mostre de prezentare), întreținere echipamente, tir cu arcul, antrenamente soldați, instrucție cu doritorii din public

– ora 15.00 – marea confruntare finală între daci și romani

– ora 16.00 – ateliere civile

– ora 18.00 – închiderea oficială.

Copyright poze Alina Bondrea

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago