Festivalul alpin al baloanelor o tradiție care se menține de 40 de ani

Purtați pe aripile vântului și planând deasupra munților la peste 3500 de metri – aceasta este experiența pe care o puteți încerca în fiecare an la final de ianuarie în localitatea Châteaux dʼOex din Elveția.

Deși deține domeniul schiabil La Braye în vecinătate, nu sporturile de iarnă sunt cele care aduc cei mai mulți turiști în comuna Châteaux dʼOex din cantonul Vaud ci mulțimea de baloane care plutesc liniștite pe cer ca o mare de lampioane gigantice colorate și care conferă un plus de splendoare Alpilor Elvețieni. Curenții de aer și vânturile care bat în valea Châteaux dʼOex, de lângă Gstaad, sunt ideale pentru zborurile cu balonul pe tot parcursul anului, localitatea devenind faimoasă pentru Festivalul Internațional al Baloanelor, ce se desfășoară aici încă din 1979.

Evenimentul reunește pasionații de baloane cu aer cald din peste 20 de țări, iar aici, pe lângă priveliștile incredibile, puteți admira și iscusința piloților. Veți petrece zile întregi zburând deasupra Alpilor în formație sau luându-vă la întrecere pe distanțe mari. Se organizează și concursuri de zbor de precizie sau zboruri cu parașuta, precum și competiții tematice. În cursa don Quijote, fiecare echipă trebuie să împungă cu sulița zece baloane umplute cu heliu, în timp ce în cursa Iepurele și Copoii, un balon „iepure” este urmărit de „copoi” care, mai apoi, aruncă repere în locul în care acesta a aterizat. Când au loc „decolări” în masă, întreaga vale începe să zumzăie, căci baloanele sunt mai întâi umflate, iar ulterior aveți ocazia să vă amuzați de desenele pline de imaginație care le împodobesc: o țestoasă, un elefant, un cimpoier scoțian, un ziar făcut sul, o portocală…

Alături de secțiunea de zbor acrobatic cu deltaplane și parapante a festivalului, zborul pe timp de noapte când baloanele luminate se înalță pe cerul înstelat, este una din imaginile magice cu care veți rămâne din acești munți. Spectacolul este regizat sub forma unui balet, cu muzică și focuri de artificii care conferă un plus de frumusețe priveliștii.

Trebuie spus că, pentru a vă îmbarca la bordul unuia dintre cele 100 de baloane cu aer cald, este necesar să vă faceți o rezervare la una dintre agențiile locale sau pe site-ul evenimentului, costul unui bilet fiind de 390 Franci Elvețieni (CHF) – circa 350 Euro. Anul acesta Festivalul Internațional al Baloanelor se va desfășura în perioada 26 ianuarie – 3 februarie 2019 și, cum este o ediție aniversară, organizatorii au pregătite nenumărate surprize.

Nu în ultimul rând, alături de un tur cu balonul cu aer cald sau de un parcurs pe pârtia La Braye, Châteaux dʼOex oferă turiștilor și o incursiune în arta de a realiza figurine și desene prin decuparea hârtiei, o activitate încă vie în această parte a Elveției. Muzeul du Pays-d’Enhaut, din localitate, dar mai ales parcursul didactic Louis Saugy (unul dintre pionierii acestei arte în regiune), vă oferă posibilitatea de a admira minunatele opere de artă  dar și de a participa la un curs de inițiere în tehnica decupării hârtiei.

sursa foto: www.festivaldeballons.ch/

Cristian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago