Vă invităm să faceți o călătorie interesantă cu trenul. Călătoriți confortabil prin pasurile înalte ale Alpilor, în apropierea ghețarilor și a satelor pitorești, într-o regiune montană cu peisaje spectaculoase.

Deseori numit „cel mai lent expres din lume”. Expresul Ghețarilor înaintează cu o viteză medie de 35 de kilometri pe oră, suficient de încet pentru a savura panorama impresionantă și în permanentă schimbare: piscuri acoperite de zăpadă, păduri dese, râuri tumultuoase, pajiști alpine și sate de munte din apropierea graniței sudice cu Franța și cu Italia.

După ce pleacă din eleganta stațiune de schi St. Moritz, trenul își începe urcușul spre munți, oferind priveliști asupra ghețarilor, a văilor cu desișuri de zadă, a satelor minuscule cuibărite pe versanți, cu întreruperi la pătrunderea neașteptată în întunericul tunelurilor săpate prin munți. În apropiere de Fusilier, veți trăi senzația de neuitat că vă deplasați prin aer, trenul ieșind din tunel și mergând pe un viaduct înalt, de unde se vede defileul Landwasser.

După ce trece prin orașul medieval Chur, trenul urcă mai abrupt, până ajunge la pasul Oberalp (2 033 de metri), cel mai înalt punct al călătoriei, da rși cea mai înaltă trecătoare din Alpii Elvețieni. După un traseu în coborâre, plin de serpentine, calea ferată urmează valea Ronului, oferind priveliști minunate ale ghețarului Aletsch, până la Brig. Apoi, trenul urcă din nou, trecând prin dreptul celor mai înalte podgorii din Europa, ocolind orașul Visp. Spre seară, veți putea vedea faimoasa culme zimțată a Matterhornului, ridicâdu-se la 4 478 de metri deasupra nivelului mării și dominând stațiunea Zermatt.

Schiorii preferă să facă acest traseu iarna, drumețeii preferă vara, dar fie el de un alb înghețat, fie de un verde luxuriant, peisajul este spectaculos tot anul.

Călătoria cu trenul durează șapte ore și jumătate. Stațiunile Zermatt și St. Moritz merită cel puțin o zi în plus pentru vizită.

De știut

Rezervările sunt esențiale. Puteți cumpăra bilete și face rezervări de la orice gară din Elveția, ori direct în Expresul Ghețarilor. Este necesar să faceți programări cu mult timp înainte pentru vârful de sezon. Vă recomandăm să faceți rezervări și pentru vagonul restaurant.

Nu există diferențe mari între locurile de la clasa întâi și cele de la clasa a doua; clasa lux oferă vagoane clasa întâi cu ferestre panoramice pe acoperiș, care vă permit să vedeți vârfurile semețe.

ATRACȚII

Expresul Ghețarilor vă oferă tot timpul peisaje minunate, însă, între atracțiile deosebite se numără urcușul spre pasul Oberaip; traversarea defileului Rinului, cunoscut sub numele de Marele Canion Elvețian; și ghețarul Aletsch, care coboară spre valea Ronului.

Chur abundă în clădiri vechi, curți tăcute și alei pavate cu piatră de râu. Orașul este dominat de o mare catedrală, construită în secolul XII.

Satul Disentis (între Andermatt și Chur) se laudă cu o frumoasă mânăstire datând din secolul VIII.

Puteți lua masa în vagoane-restaurant de epocă, fiecare având lambriuri din lemn, feronerie din alamă și pahare ușor înclinate, pentru a le împiedica să se verse în cursul urcușurilor și coborârilor abrupte.

Turnurile cu cupole în formă de bulb de ceapă ale castelului Stockalper din Brig pot fi văzute din orice zonă a orașului. Acest palat în stil italian a fost construit de un negustor înstărit, în secolul al XVII.

Pe măsură ce vă apropiați de Zermatt, veți vedea vârful Matterhorn, cu versanții foarte abrupți.