Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU se arată că Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală, în contextul schimbărilor climatice, în ciuda faptului că își reduce cel mai mult emisiile de gaze cu efect de seră.

În 2023, Europa a înregistrat un număr record de valuri de caniculă, cel din iulie, care a afectat 41% din sudul continentului, fiind cel mai puternic, cu “temperaturi resimțite” de 46 de grade Celsius – punctul de stres termic extrem pentru organismul uman. Unele părți din Spania, Italia, Franța și Grecia au înregistrat anul trecut până la zece zile cu astfel de temperaturi. 

În același timp, inundații dezastruoase, secete, furtuni violente și incendii pe suprafețe mari de vegetație au afectat milioane de oameni, Slovenia înregistrând inundații istorice, iar Grecia a avut parte de cel mai extins incendiu de vegetație înregistrat vreodată în Europa, care a dus la arderea a 198 de mii de hectare în regiunea Evros. De asemenea, ghețarii alpini au pierdut 10% din volum, pe parcursul anilor 2022 și 2023. Aceste dezastre au provocat daune de miliarde de dolari și au afectat peste două milioane de oameni, mai arată raportul.

Căldura extremă prezintă un pericol, mai ales, pentru persoanele care lucrează în aer liber, pentru cele în vârstă și cele care suferă de boli cardiovasculare sau diabet, iar efectele sunt mai puternice în orașe. 

În unele părți ale Italiei s-au înregistrat cu 7% mai multe decese decât în mod normal, în iulie anul trecut, iar decesele provocate de căldură au crescut cu aproximativ 30% în Europa, în ultimii 20 de ani. 

Surse alternative: ReutersAFP