Categories: CĂRŢI

Eleganţa ariciului, Muriel Barbery – Dincolo de aparenţe

Când termini o astfel de carte te gândeşti cum ai început să o citeşti. Care a fost motivul pentru care te-ai apropiat de o astfel de lectură? Oare scurtele recomandări de pe ultima copertă sau cele citite pe net despre romanul în cauză? Să fi fost nebunia şi prospeţimea unui film ca Fabulosul destin al lui Amelie Poulain, cu care cei mai mulţi îl asemănă?
Întrebări fără un răspuns singular şi concis. Apoi începe marea aventură a două destine, a două introspecţii şi oglinzi interioare. Şi pe măsură ce citeşti ajungi să îţi dai seama că nimic din Amelie Poulain nu se regăseşte aici. Dimpotrivă. E ca şi cum toate personajele din film ar trăi fără un chip şi lucrurile ar fi în imaginarul celor două feţe ale ariciului nostru (o portăreasă de 54 de ani şi o copilă extrem de inteligentă de 12). După primele zeci de pagini te întrebi dacă nu cumva ai greşit că ai ales această carte. Atunci o întorci şi te uiţi cu disperare la recomadări… Găseşti o prezentare ciudată: «Această carte este prescrisă de un cabinet psihoterapeutic din Paris»
Ce dracu! Au trecut primele 100 de pagini şi nici măcar numele personajelor nu-l cunosc. Îi ştiu doar pe câţiva dintre cei care au legătură cu personajele principale prin prisma actiunilor lor cotidiene ce îi leagă de cele două. În rest, nimic! E o poveste de imagini sparte în mii de chioburi pe care trebuie să le văd prin ochii unui copil şi al unei paria.
La un moment dat apare un liant neaşteptat venit de peste mări şi ţări. Autoarea îşi întreaptă atenţia spre cultura japoneză pe care simţi cum o adoră. Când ajungi la jumătate simţi că elemetele încep să prindă un pic de culoare. Te îndepărtezi puţin de puzzle ca să vezi imaginea de ansamblu. Ceva îţi spune că mai ai, până vei ajunge să accelerezi lectura, dar deja lucrurile curg cu furie şi frumuseţe.
Noile legături ale personajelor precum şi comunicarea, care pentru cei mai mulţi cititori deschid romanul făcându-l incredibil de frumos şi în cele din urmă emotionat de trist, sunt doar axa principală a unei cărţi ce ascunde mai mult decât atât.
De ce te apropii de sfârşit înţelegi mai atent analizele plicticoase şi reflecţiile interioare din primele pagini. Începi să regreţi că anumite pasaje nu le-ai citit cu căştile în urechi ascultând pasajele muzicale menţionate de autoare şi ai vrea să le reciteşti. Şi dacă ai ocazia fă-o!
Când termini nu poţi să laşi cartea din mână. Ai vrea să o iei de la capăt cu bucurie şi cu tristeţe. Eu am cărat-o vreo două săptămâni în rucsac, doar să ştiu că dacă vreau să recitesc ceva, e acolo aproape.V-aş spune mai mult, dar nu are sens să vă distrug bucuria lecturii unei cărţi cu adevărat bune.
Maria Stefan

Recent Posts

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 13:00, editura Vremea vă invită la Sala Acvariu a Muzeului Național…

9 ore ago

Cabana Negoiu, cum a fost construită prima cabană montană din România

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită…

18 ore ago

Europa a înregistrat în 2023 un număr record de zile caniculare. Care sunt efectele vizibile?

Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice…

o zi ago

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

2 zile ago

O descoperire într-o piramidă mayașă dezvăluie prăbușirea dramatică a dinastiei conducătoare

Într-un vechi templu-piramidă mayaș din Guatemala, arheologii au descoperit recent oasele carbonizate a cel puțin…

2 zile ago

Au cumpărat un conac vechi de 400 de ani și a descoperit sub podea o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au…

2 zile ago