Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „România – Mon amour. Reflecții geografice și geopolitice”, de Teodor P. Simion, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Asociației Turism Istoric, organizat în parteneriat cu Editura Pro Universitaria. Detalii, aici.

Prin poziția sa geografică și geopolitică deosebită, România se află între oportunitate și fatalitate, într-o zonă complexă de interferențe (în Sud-Estul Europei centrale, cu Europa de Est și Europa Balcanică pe de-o parte, dar și între acestea și spațiul pontic Caucaz – Transilvania, Asia Mică și Orientul Mijlociu). Această poziționare induce rolul de „punte”, „poartă” între popoare, continente, civilizații și culturi, religii și limbi vorbite, valori de viață… Autorul a scris această lucrare cu o dragoste necuprinsă în cuvinte, un strigăt de disperare dar și de speranță pentru destinul viitorului național al României, în care, asemenea milioanelor de concetățeni, crede cu tărie că pe baza unor noi lideri/clase politice ale unor strategii și proiecte naționale, să readucă țara noastră la locul cuvenit în „concertul națiunilor”.

Fragment: „[…] În Europa, România este situată în partea de Sud-Est a Europei Centrale, într-o zonă de interfață cu Europa de Est și Europa Balcanică. Dar extrapolând poziția geografică a României față de Marea Neagră și spațiul pontic extins, țara noastră este și o interfață cu unele state din Transcaucazia – Marea Caspică, Asia Mică și Orientul Mijlociu. Astfel, România are vocația unui stat situat într-o zonă de «poartă»/«punte»/«răspântie geografică eurasiatică», pe unde s-au «revărsat» numeroase popoare migratoare, pornite din stepele asiatice, în drumul lor spre Europa, fapt care s-a reflectat în evoluția civilizațiilor, culturilor, modurilor de viață, diversitatea limbilor și religiilor specifice […]”. (Autorul)

Despre autor

Absolvent al Facultății de Geografie din cadrul Universității București, promoția 1969-1973, doctor în geografie al aceleiași instituții din 1985, cu teza de doctorat „Culoarul depresionar Bran-Rucăr-Stoenești”. Studiu de geografie umană și economică.Profesor de geografie în învățământul liceal târgoviștean (Liceul Pedagogic, Liceul Carabella), dar și inspector și profesor metodist la Inspectoratul Școlar Județean, între anii 1973-1990. Cofondator al Universității „Valahia” din Târgoviște (1990-1992), cadru didactic în cadrul Departamentului de Geografie (1992-2017), a deținut funcții importante de conducere: secretar științific al Senatului universității „Valahia” din Târgoviște (1992-2000) și director al Departamentului de Învățământ la Distanță și Formare Continuă (2002-2017). Inițiator al înființării specializărilor universitare: Geografie, Istorie-Geografie, Geografia Turismului, dar și al învățământului la distanță din cadrul Universității târgoviștene.Domenii de excelență: Geografie Umană și Economică; Geografie Politică; Geopolitică și Toponimie Geografică. Manager al proiectelor POSDRU între 2007-2013, privind „perfecționarea profesorilor de istorie și geografie” din învățământul preuniversitar la care au participat 5100 de cadre didactice din 23 județe, care s-a bucurat de un real succes, apreciat în toată țara cât și de Forul European de specialitate. Autor a 15 cărți, tratate, cursuri, peste 200 de studii, articole, comunicări, note, recenzii etc., publicate/susținute în țară  dar și  în străinătate (conferințe și congrese, simpozioane etc.).În prezent este profesor asociat al Universității „Valahia” din Târgoviște. Volumul „România – Mon amour. Reflecții geografice și geopolitice”, de Teodor P. Simion, poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Pro Universitaria.