Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Pierdut în Vietnam & Cambodgia. Jurnal de călătorie”, de Cătălin Vrabie, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook Turism Istoric. Detalii, aici.

Prefață: „[…] Cătălin spune că viața este ca un puzzle. Aș spune că întregul glob pământesc este ca un puzzle și fiecare destinație pe care o atingi este o piesă componentă a sa. De ceva vreme, autorul nostru «se pierde» pentru a aduna piesele acestui uriaș puzzle, încercând să pună cap la cap cât mai multe dintre acestea. Recent, el «s-a pierdut» în Vietnam și Cambodgia, reușind astfel să mai găsească două fragmente din marele joc al vieții. Îmi place mult cum călătorește, cum intră în contact cu oamenii – fie ai locului, fie străini! Îți aduce aventura ca un Big Ben, pe ore și zile, fără a scăpa vreun amănunt. Citind rândurile sale, te transformi în Cătălin, călătorul acelor meleaguri. Acum te afli în Kuala Lumpur, de la hotelul Container ajungi la turnurile Petronas și, de aici, la mall-urile amenajate pe alei, ca să te plimbi apoi pe Bukit Bintang – Champs-Élysées-ul malaezian sau în Chinatown și Little India.

Timpul zboară, dar este minuțios cronometrat și ajungem în Vietnam, la Hồ Chí Minh – fostul Saigon. Deliciul îl reprezintă localnicii, fie că este vorba despre șoferul de autobuz, prietenul ad-hoc Nhan, care îl poartă prin provincia Bến Tre, unde va cunoaște locurile și oamenii de aici, cu obiceiurile și modul lor de viață, fie Yến, doamna mutată în Australia și revenită, pentru scurt timp, acasă.

Felul deschis și prietenos al lui Cătălin îl ajută să-și facă prieteni și printre turiștii veniți să cunoască frumusețile locurilor pe unde acesta umblă. Ne poartă, astfel, cu sufletul la gură prin delta Mê Kông-ului și printre insulele plutitoare din Cần Thơ, cu pestrițul său grup olandezo-portughezo-român, pentru a descoperi savoarea picantă a supei vietnameze cu noodles. Din paginile scrise aflăm și date despre învățământul și educația din Vietnam, dar și despre profilul vietnamezului tipic. Cătălin ne poartă, mai departe, prin insula Phú Quốc – de data aceasta pe bicicletă. Facem un ultim popas la muntele Sam și la Hà Tiên, ajungând apoi în Cambodgia. După o scurtă istorie a ultimelor decenii cambodgiene, ne este adusă în fața ochilor Cambodgia de astăzi. Kep, prima așezare vizitată, îi aduce aminte de Nepal, în care «se pierduse» cu un an în urmă. Ne poartă apoi prin Sihanoukville, povestindu-ne clipele petrecute aici, pregătindu-ne, în același timp, pentru marea provocare – complexul de temple de la Angkor, pe care îl descrie cu mare măiestrie, punctând informații culturale cu întâmplări de la fața locului.

Urmează episodul Phnom Penh, cu detalii privind drumul până în capitală, dar și cu picanterii ale vieții de noapte pe care orașul, supranumit odinioară «Perla Asiei», le oferă. Cătălin se întoarce apoi în Vietnam, prezentându-ne ultimele clipe ale „pierderii” sale. Ne povestește despre oameni și tovarăși de călătorie noi, locuri interesante și peripeții prin Mỹ Lai, Nha Trang – unde a ajuns și Cousteau, Buôn Ma Thuột, Đà Lạt – orașul tinerilor căsătoriți, stațiunea Vũng Tàu și, din nou, Hồ Chí Minh. Spre final, descoperim, în jurnalul său, părerea unui localnic – studentul Trương – despre turismul vietnamez, dar și ce înseamnă să lucrezi în Saigon pentru câștigarea existenței, de la tânăra An An. Așa «s-a pierdut» Cătălin în Vietnam și Cambodgia […]”. (Cristian Hristea, „pierdut” cândva în Asia, redactor-șef al revistei „Vacanțe & Călătorii”)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland