Hoinăriți prin nord-estul rural al țării, pentru a descoperi unele dintre cele mai vechi vinuri aurii, produse după metode tradiționale.

Autostrăzile care pornesc din Budapesta vă poartă, pe timp de vară, pe lângă câmpuri acoperite cu floarea-soarelui, care se întind cât vezi cu ochii. Destinația este Tokaj-Hegyalja, o regiune viticolă pitorească, la sud de munții Carpați, renumită pentru un vin unic de culoarea chihlimbarului, despre care Voltaire spunea că „se împletește cu urzeala aurie a firelor minții”.

Producția Tokaj este controlată încă din secolul XVII, aceasta fiind, din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai bine demarcate podgorii din lume. Aszú, cel mai important vin produs la Tokaj, este obținut din struguri Furmint și Harslevelu, culeși toamna târziu, când ceața de pe râul Bodrog duce la apariția botrytis, mucegaiul nobil care conferă vinului aroma sa dulce și intensă.

Veți simți aerul Bătrânului Continent când pătrundeți în prăfuitele peșteri ale vinurilor – labirinturi străvechi, săpate în coastele dealurilor, care serveau drept crame – unde, printre butoaiele din lemn de stejar, sunt amplasate tejghele la care puteți degusta diverse soiuri de vin. Regiunea se întinde din orașul Tokaj, la sud de Sárospatak, spre nord-est.

Indiferent unde ați începe excursia, vă aflați aproape de vinăriile din orașe precum Mád, Tarcal și Tolcsva, unde se află și un mic muzeu. În timp ce treceți pe lângă sate cu case mici și acoperișuri roșiatice, veți băga de seamă că încetiniți, uitându-vă fie la un bărbat care înaintează anevoios cocoșat sub greutatea unui sac de fân, fie la unul care se luptă cu o căruță trasă de măgari. Poate o să faceți chiar un popas ca să priviți o femeie mai în vârstă cărând o găleată de apă, întorcându-se la cusuța ei cu o antenă parabolică pe acoperiș.

Cam tot timpul anului se poate face acest traseu.În aprilie și în mai vremea este plăcută, iar dealurile sunt împânzite de flori de câmp. Când se adună recolta, în octombrie și la începutul lui noiembrie, puteți vedea cum sunt culeși strugurii, boabă cu boabă, câteodată în timp ce ninge ușor.

Tokaj se află cam la trei ore de mers cu mașina de Budapesta. Tokaj și Sárospatak sunt la 40 km distanță unul de celălalt, pe drumul național N37. Rezervați-vă aproximativ cinci zile pentru a explora orașele și satele, a gusta vinurile și a vă plimba prin natură.

Informații utile

Mai multe crame oferă degustări; se plătește fie o taxă fixă, fie o sumă pe paharul degustat. Majoritatea cramelor solicită ca tururile să fie rezervate cu aproximativ 24 de ore înainte.

În Ungaria, limita legală a alcoolemeiei la volan este zero. Unele hoteluri vă pot ajuta să luați un șofer, dar poate fi scump.

Ce să nu ratati

Cu puțin noroc, veți avea ocazia să încercați Essencia, o băutură aurie, foarte rare și scumpă, produsă din zdrobirea boabelor de strugure ținute în butoaie.

Vizitați Muzeul Tokaj care găzduiește expoziții de artă religioasă locală și prezentări cu tematică viticolă.

Accesul este restricționat în vii, dar și pe dealuri împădurite cu stejari, carpeni și mesteceni.

Vizitați vinăria din secolul XIX din Disznoko, lângă Mád, unde puteți lua cina și gusta vinul de desert din pivniță.

Nu ratați ocazia de a gusta unul dintre vinurile lui István Szepsy, unul dintre cei mai buni producători de vinuri din Tokaj.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago