Ce ar fi bine să ai în rucsac când pleci pe munte

Dacă te-ai hotărât să pleci într-o drumeţie pe munte, fii atent la ce nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac. Nu uita să iei cu tine lucruri care pot face diferenţa atunci când vine vorba de siguranţă.

Respectarea traseelor montane şi câteva reguli privind echiparea corespunzătoare contribuie la o experienţă plăcută pe munte. Dacă nu ţi-ai pregătit rucsacul pentru o tură pe munte, nu uita să pui în bagaj şi aceste mici articole care, deşi ai putea crede că nu îţi vor fi necesare, te pot salva în situaţii dificile. Iată cam ce ar fi cazul să ai la tine dincolo de ceea ce ai pune oricum:

Sursă de lumină – o frontală sau chiar şi o lanternă şi baterii de rezervă. Ziua se scurtează, iar soarele dispare mai repede pe unele trasee montane. Chiar dacă ţi-ai planificat o tură scurtă şi nu crezi că vei avea nevoie de lumină, frontala nu trebuie să lipsească din rucsac. Poţi opta pentru variante clasice sau cele cu mai multe moduri de iluminare (inclusiv lumină roşie sau de semnalizare).

Trusă de prim ajutor – în care să ai un minim necesar în caz de nevoie: o folie de supravieţuire, câteva încălzitoare, plasturi sau bandaje elastice şi câteva pastile. Folia de supravieţuire îţi poate salva viaţa: te protejează de hipotermie, vânt, ploaie, apă, de razele soarelui şi frig.

O geacă sau un polar – chiar dacă porneşti în plină zi de vară pe traseu, pune în rucsac şi geaca de ploaie şi ceva mai gros. Vremea se poate schimba brusc şi poţi avea nevoie oricând de o protecţie suplimentară ce reduce riscul apariţiei hipotermiei. Geaca de ploaie sau foiţa impermeabilă este obligatorie în orice sezon.

Telefon şi hartă – asigură-te că ai baterie la telefon atunci când pleci de acasă şi chiar un acumulator de rezervă. Salvează numărul 0-SALVAMONT (0-725826668) şi descarcă-ţi înainte aplicaţia Salvamont şi chiar harta zonei în care vei merge. Desigur şi harta fizică şi o busolă îţi vor fi utile. Nu porni singur pe traseu şi spune întotdeauna celor apropiaţi unde vei merge în drumeţie. În caz de urgenţă apelează 112 sau la specialişti.

Un mic pacheţel – o sticlă de apă şi un baton energizant îţi oferă hidratare şi energie în caz de nevoie. Desigur în funcţie de durata traseului pachetul poate fi mai consistent, dar asigură-te că ai mereu o mică rezervă. Nu bea sucuri sau alcool să te hidratezi şi nu căra inutil alimente (borcane sau sticle grele).

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

5 ore ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

11 ore ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

12 ore ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

13 ore ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

23 de ore ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

o zi ago