Categories: din România

Două muzee din București se vor redeschide începând din aprilie

Începând de miercuri, 3 aprilie 2024, se vor redeschide cele două muzee ale Muzeului Municipiului București, închise o perioadă din motive tehnice.

Muzeul Nicolae Minovici și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck vor putea fi vizitate de săptămâna viitoare și revin la programul normal: miercuri – duminică (inclusiv) între orele 10.00 – 18.00 (17.30, ultimul bilet), informează Muzeul Municipiului București.

Primul eveniment public este vernisajul expoziției „În ritmul vieții. Laura Măgală – Pictură”, în ziua de joi, 4 aprilie 2024, la ora 18.00, în Sala de Conferințe a Muzeului dr. Nicolae Minovici.

Muzeul Nicolae Minovici

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (foto sus) a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea.

Însă în 1906 destinația clădirii se schimbă radical și devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

Clădirea plasată pe Şoseaua București – Ploiești pe colț cu strada Doctor Nicolae Minovici, numărul 1, este considerată drept unul dintre monumentele arhitecturale remarcabile pentru stilul neoromânesc.

Proprietarul însuși a căutat surse de inspirație în arhitectura de factură populară. Demersul său de a aduna obiecte de artă națională a concis cu acela de a culege experiențe vizuale care s-au materializat în proiectul vilei devenită astăzi Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (© Muzeul Municipiului București)

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck se află în nordul Bucureștilor, pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artiști între anii 1911 și 1913, conservă creația unei întregi familii de artiști plastici.

Colecția „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.

Remus Florian

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

3 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

3 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

4 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

4 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

4 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o săptămână ago