Categories: din România

Domeniul Știrbey din Buftea, vândut la licitație / FOTO

Domeniul Știrbey din orașul Buftea a fost vândut de curând la licitație pentru suma de 8.050.000 euro + TVA, după ce firma care deținea proprietatea, Bucharest Arena SA, a intrat în faliment.

Domeniul Știrbey a fost cumpărat de societatea comercială Dream Film Production Company. Statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Orașului Buftea, motivând că nu are bani, nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, deși lichidatorul a făcut demersurile necesare având în vedere încadrarea activului ca monument istoric, relatează g4media.ro.

Prețul de pornire al licitației a fost 7.950.000 euro, exclusiv TVA, iar lichidatorul judiciar al debitoarei Bucharest Arena SA a fost EURO Insol. Compania Bucharest Arena a intrat în faliment la finalul anului 2019. Firma avea în plan să construiască un hotel, o sală polivalentă, dar și mai multe restaurante, însă acest plan de afaceri nu s-a concretizat.

Scara interioară din Palatul Știrbey din Buftea (foto: Wikimedia Commons)

“Creditele contractuale deținute de societate, devenite scadente, au generat dobânzi restante și penalizatoare. Veniturile înregistrate de societate au devenit insuficiente pentru plata ratelor bancare și a datoriilor scadente către alți creditori”, a explicat Euro Insol pentru Ziarul Financiar.

Potrivit lichidatorului judiciar, EURO Insol, activul „Palatul și Parcul Stirbey” este compus din: teren, în suprafață totală de 239.934 mp; Palatul Știrbey, cu o suprafață construită de 2.168 mp; Sală multifuncțională Regina Maria, cu suprafață construită la sol de 2.021 mp; Palatul mic, cu o suprafață construită de 266 mp; Capelă domnească pictată în anul 1890 de Gheorghe Tătărescu în suprafață de 191 mp; Castelul de apă construit în anul 1920 după proiectul lui Anghel Saligny – 107 mp; Poarta Palatului cu o suprafață construită de 205 mp; Două debarcadere, terase, teren volei și tenis; Alte bunuri mobile și imobile detaliate în cuprinsul caietului de sarcini.

Castelul de apă construit în anul 1920 după proiectul lui Anghel Saligny (foto: Wikimedia Commons)

Palatul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcția acestuia a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești și a durat până în anul 1863. Parcul Știrbey are o suprafață de peste 20 ha, arbori seculari de peste 400 de ani, un lac interior și deschidere către lacul Buftea.

Șemineu din Palatul Știrbey din Buftea (foto: Wikimedia Commons)
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago