O tăbliță de argilă veche de 3.300 de ani din centrul Turciei descrie, exclusiv, o invazie străină catastrofală a Imperiului Hitit. Acesta stat din Epoca Bronzului era unul dintre cele mai puternice în Antichitate însă dispariția hitiților era un mister.

Invazia a avut loc în timpul unui război civil hitit

Invazia a avut loc aparent în încercarea de a ajuta una dintre facțiunile aflate în conflict, potrivit unei traduceri a textului cuneiform al tăbliței.

Tableta de mărimea unei palme a fost găsită în mai 2023 de Kimiyoshi Matsumura, arheolog la Institutul Japonez de Arheologie Anatoliană, printre ruinele hitite de la Büklükale, la aproximativ 60 de kilometri sud-est de capitala turcă Ankara.

Hurri dilinde yazılmış dini arınma ritüelinin konu edildiği kil tablet parçası Fotoğraf  Japanese Institute of Anatolian Archaeology

Arheologii cred că Büklükale a fost un oraș hitit important. Noua descoperire sugerează că a fost, de asemenea, o reședință regală, poate la egalitate cu reședința regală din capitala hitită Hattuša (ortografiată și Hattusha), situată la aproximativ 112 km spre nord-est.

Potrivit unei traduceri realizate de Mark Weeden, profesor asociat de limbi vechi din Orientul Mijlociu la University College London, primele șase rânduri de text cuneiform de pe tăbliță spun, în limba hitită, că „patru orașe, inclusiv capitala, Hattusa, sunt în dezastru/ distruse complet”, în timp ce restul de 64 de rânduri reprezintă o rugăciune în limba hurriană prin care se cere victoria. Mister istoric rezolvat.

Hitiții foloseau limba hurriană pentru ceremonii religioase

Se pare că tăblița este o înregistrare a unui ritual sacru efectuat de regele hitit:

„Descoperirea tăbliței hurriene înseamnă că ritualul religios de la Büklükale a fost efectuat de regele hitit. Aceasta indică faptul că, cel puțin, regele hitit a venit la Büklükale … și a efectuat ritualul”, a declarat Matsumura.

Arheologii cred că primele regate hitite s-au format în centrul Anatoliei – în prezent Turcia – în jurul anului 2100 î.Hr. Hitiții au devenit o putere regională majoră până în 1450 î.Hr. Hitiții apar în Biblia ebraică. Inscripțiile egiptene antice consemnează că Imperiul hitit s-a luptat cu ei în 1274 î.Hr.. În bătălia de la Kadesh – un oraș antic din Siria de astăzi – într-una dintre primele mari bătălii din istorie.

Matsumura și colegii săi au excavat ruinele de la Büklükale

Ei găsiseră înainte doar tăblițe de lut rupte, dar aceasta este în stare aproape perfectă. Hurriana a fost inițial limba regatului Mitanni din regiune, care a devenit în cele din urmă un stat vasal hitit. Limba este încă slab înțeleasă, iar experții au petrecut mai multe luni încercând să afle semnificația inscripției, a declarat Matsumura. Mister peste mister.

Se pare că scrierea hurrită este o rugăciune adresată lui Teššob (ortografiat și Teshub), numele hurrit al zeului furtunii care era liderul atât al panteonului hitit, cât și al celui hurrit. Acesta îl laudă pe zeu și pe strămoșii săi divini și menționează în mod repetat problemele de comunicare dintre zei și oameni, a spus el.

Rugăciunea enumeră apoi mai multe persoane care se pare că au fost regi inamici și se încheie cu o rugăminte pentru un sfat divin, a spus Matsumura.

Imperiul Hitit, descoperire

Imperiul hitit a dispărut începutul secolului al XII-lea î.Hr. Mister istoric

Acest lucru a coincis cu prăbușirea din Epoca Bronzului târziu, când multe civilizații antice din jurul Mediteranei au dispărut. După cum a descris istoricul Eric Clein în “1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed” (Princeton University Press, 2014), motivele prăbușirii nu sunt cunoscute, dar ar putea include foamete cauzată de schimbările climatice.

Cu toate acestea, invazia la care face referire tableta nou descoperită nu pare să aibă legătură. Matsumura a declarat că tăblița datează din timpul domniei regelui hitit Tudhaliya II, între aproximativ 1380 și 1370 î.Hr. – cu aproximativ 200 de ani înainte de prăbușirea din epoca bronzului târziu.

Tableta „pare să provină dintr-o perioadă de război civil despre care știm din alte texte [hitite]”, a spus el. “În această perioadă, capitala hitită a fost invadată din mai multe direcții diferite deodată… și multe orașe au fost distruse”.