Vacanța perfectă pentru mulți dintre turiștii români în sezonul estival pare să fie pe o insulă. O variantă o reprezintă Cipru, implicit Cipru de Nord. Întreaga insulă atrage ca un magnet turiștii. Partea de Nord a fost mai puțin exploatată și abia acum începe să prindă popularitate.

Erdinc Adali, CEO-ul unei agenții de turism care are pachete pentru Cipru de Nord spune că turiștii caută această destinație pentru că este o „combinație” între Turcia și Grecia la prețuri mult mai mici.

„Este o destinație foarte frumoasă, cu opțiuni pentru excursii suplimentare. Distanța este comparabilă cu Antalya sau Grecia. Sunt multe zboruri, acesta este un avantaj.

Cipru de Nord, aș putea spune că este o destinație hibrid. Pe insulă, Cipru de Nord în special, există acel „lazy, cosy, life” de insulă grecească cu servicii, condiții și luxul din Turcia. Și la un preț mult mai mic față de Grecia și Turcia. Când se iese din hotel, sunt foarte multe restaurante tradiționale, mai ales în zone cu localnici, sunt autentice în care turistul se duce și mănâncă cu 20 de euro foarte diversificat și foarte gustos. Mâncarea efectiv te dă pe spate. Unde mănânci în Europa cu 20 de euro boierește?

Gastronomia este de top. Este un mix între mai multe civilizații, dar cu influențe mediteraneene, în special turcești și grecești”, a declarat pentru Ziare.com Erdinc Adali, CEO agenție de turism.

Și românii sunt din ce în ce mai interesați de această destinație.

„Cererile au crescut cu 300% pentru că am și promovat destinația, am arătat ce se poate face, ce se poate vizita și care sunt condițiile acolo, ca să explorăm adevărata valoare a insulei. Noi credem că este o destinație de top, care este o alternativă foarte bună la turistul clasic de Grecia sau de Turcia, dar care vrea să mai schimbe destinația, însă își dorește cam același lucru. Atunci Cipru de Nord este o variantă extrem de bună pentru cei care gândesc așa”, a adăugat reprezentantul agenției de turism.

Iar destinația pare potrivită atât pentru familii cu copii, cât și pentru tineri. Resorturile pun la dispoziție diverse facilități turiștilor, în funcție de ce caută fiecare.

„Dacă se fac rezervări early booking pot găsi prețuri convenabile. Prețurile hotelurilor sun în general mai ieftine cu 25% față de Turcia, 30-40% față de Grecia. Aceleași condiții, servicii și costă mult mai ieftin.

Încă este o destinație „semi-virgină”. Este foarte exploatat de britanici, de ruși, iranieni, ucraineni. În special din țările scandinave și din Vestul Europei sunt foarte mulți turiști care trăiesc acolo permanent, rezidenți. Deja capacitatea insulei este undeva la maxim.

Dacă se dorește o altă experiență, într-o altă destinație, fără să zburăm mai mult de 2 ore, 2 ore și jumătate, nu vrem să cheltuim mii de euro pe vacanțe, vrem să fie și aproape, și bun, și frumos, cu opțiuni de activități, atunci Cipru de Nord este o alternativă foarte bună. Noi avem foarte multă încredere în această destinație. Considerăm că în următorii 5 ani va fi o destinație de top”, a adăugat Erdinc Adali.

Prețurile agențiilor de turism pornesc de la aproximativ 700 de euro de persoană pe sejur.

Vacanță pe cont propriu

Și cei care vor să meargă pe cont propriu în Cipru de Nord au la dispoziție o multitudine de variante.

Cu avionul, dacă biletele se iau din timp, turiștii pot găsi prețuri extrem de avantajoase.

La o simulare pentru perioada 15-22.08.2022 un bilet de avion costă puțin peste 220 de euro, cu o escală la Istanbul.

Prin comparație, în aceeași perioadă, prețul unui bilet de avion spre Antalya depășește 330 de euro. Iar spre insula grecească Zakynthos costă peste 250 de euro.

Din România se poate ajunge relativ ușor și cu mașina. Distanța ditre București – Cipru de Nord este de aproximativ 1.600 de kilometri. Turiștii pot face opriri de o noapte la Istanbul, în Antalya sau chiar în Bulgaria.

Prețurile la carburanți, în luna iulie, în Cipru sunt sub media la nivel mondial. Prețul mediu în această perioadă este de 1.67 euro. Cel mai mic este 1.46 euro și cel mai mare 1.83 euro. Pentru comparație prețul mediu la benzină în lume pentru această perioadă este de 1.98 Euro.

Intrarea în Cipru este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate în curs de valabilitate. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul călătoriei în partea de nord a insulei, zonă care nu se află sub jurisdicția autorităților de la Nicosia.

Republica Cipru este membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004. Insula este divizată de o „Linie Verde” («zonă tampon» a ONU) care separă partea de nord, aflată sub controlul comunităţii turc-cipriote (unde acquis-ul european este temporar suspendat) de zona aflată sub controlul guvernului Republicii Cipru.

Prin Rezoluţia CSONU din 18 noiembrie 1983, ONU a cerut statelor membre să nu recunoască auto-proclamata «Republică Turcă a Ciprului de Nord». România nu a recunoscut această entitate.

Cetățenii români pot călători acolo, însă intrarea în Cipru se face doar prin următoarele puncte de frontieră: aeroporturile internaţionale Larnaca si Pafos, precum şi porturile Limassol, Larnaca, Latsi şi Pafos, situate în zona aflată sub controlul efectiv al autorităţilor guvernamentale ale Republicii Cipru, recomandă Ministerul român de Externe.

Istorie cu năbădăi

Republica Turcă a Ciprului de Nord este formațiunea statală rezultată în anul 1974 în urma invadării părții de nord a Ciprului de către armata turcă. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută pe plan internațional doar de Turcia. Recunoașterea din partea Afganistanului și Pakistanului a fost retrasă ca urmare a presiunii internaționale.

În prezent insula Cipru este împărțită în Republica Cipru și Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC). Aceasta din urmă a fost înființată în urma invaziei din 1974 și este recunoscută ca stat doar de Turcia. Cele două teritorii sunt delimitate de o graniță pe o zonă tampon, iar pacea este asigurată de militarii de la Forțele de Menținere a Păcii ale Națiunilor Unite.

Această insulă a constituit un loc de confruntări între populația de origine greacă ce populează o parte a sa și minoritatea turcă.

Tensiunile istorice dintre Turcia și Grecia se manifestă încă în Cipru, acolo unde nordul insulei este ocupat din 1974 de regimul de la Ankara, care a format un stat-fantomă nerecunoscut pe plan internațional.