”Stă să se dărâme”, iată o expresie care arată întocmai nepăsarea autoritățiilor locale când vine vorba de istorie și clădiri de patrimoniu. Conform celor declarate de primar, se poate spune că este stațiunea cu cel mai curat aer din Europa, că are ape minerale unice în tratamentul balnear și este pe primul loc în Uniunea Europeană, în tratarea afecțiunilor pulmonare.

Autor: Alexandra Nae

Denumit în trecut orașul parc, Govora este o localitate de aproximativ 3.000 de locuitori, care primește anual 40.000 de turiști. În 2008, a fost reabilitat Parcul central, cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Sud Est Oltenia, care a luat fonduri pe turism. Planurile viitoare includ un nou parc, Aventura Parc, un proiect de 5 milioane de euro. După cum declară tot domnul primar, componenta care a lipsit turismului balnear este agrementul…și divertismentul ( min 9.10 ). Trebuie precizat că primarul este în funcție de 21 de ani.

Puteți urmări declarațiile domnului primar pe canalul de youtube cetățeanul.net, înregistrarea este realizată de Adriana Bahmuțeanu.

Stațiunea Balneară Govora a fost inaugurată oficial în iulie, 1887. Un an mai târziu, Ziarul Epoca titra „La Govora se încearcă o a doua ediţie a Călimăneştilor şi a se fonda şi aci un stabiliment fără să se cunoască dinainte debitul apelor şi chiar fără să se ştie precis eficacitatea medicală a acestor ape.” 

Doctorul Nicolae Popescu Zorileanu este responsabil cu amenajarea centelor de tratament balnear la Ocnele Mari, Călimănești, Căciulata și Govora. Se zice că ar fi făcut treabă bună, dar n-aș avea de unde să știu. Mai tot ceea ce a construit el atunci este în paragină azi. Am vizitat stațiunea în luna martie a acestui an. Nu erau foarte mulți turiști și asta nu doar datorită resticțiilor impuse de pandemie. Pavilionul de Băi arată așa.

Am luat-o la pas prin Govora și fix în centru am dat de Hotelul Ștăfănescu. Hotelul Ștefănescu sau Vila Ștefănescu a fost supusă retrocedării și revendicată de Bănca Națională a României, ca apoi să fie donată Parohiei. De ceva timp se află în lucrări de restaurare și consolidare.

Vila Silva a fost construită  între 1928 și 1933 de arhitecții D. Renard și E Lăzărescu, ca sanatoriu al silvicultorilor Societății Progresul Silvic. După 1948 a devenit Casa de odihnă ”1 mai” apoi a funcționat ca Vila nr 3, până prin anii 80. De atunci, nu se mai îngijește nimeni de ea și la fiecare ploaie sau vânt mai cade câte ceva. Vila Silva se dărâmă pe zi ce trece, ca și alte construcții din Băile Govora încărcate de istorie, rugină și mucegai.  Ce este curios este că, deși prin 2014, niște studenți ai Facultăţii de Arhitectură veneau cu  un plan bun pentru reintegrarea Vilei Silva în circuitul turistic, 7 ani mai târziu lucrurile arată așa.

În încheiere, vă las această fotografie cu rădăcinile copacului pe care l-am fotografiat în vizita la Govora. Aveam să văd cum a fost tăiat câtvea luni mai târziu, pe youtube.

Credit foto: Alexandra Nae

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago