Categories: de pe globnoutăți

Descoperire istorică de proporţii în Ierusalim: drum construit de cel care a jucat un rol central în executarea lui Iisus

O nouă descoperire arheologică în sudul Ierusalimului arată faţa mai puţin cunoscută a lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei, care a jucat un rol central în moartea lui Iisus.

Arheologii încep să înţeleagă mai bine importanţa lui Ponţiu Pilat pentru dezvoltarea arhitecturală a oraşului. Aceştia au descoperit o stradă îngropată de milenii care ducea la baza Muntelui Templului, scrie National Geographic.

Strada avea aproape jumătate de kilometru lungime şi era lată de 8 metri, construirea ei necesitând peste 10.000 de plăci de piatră calcaroasă. „Credem că a fost un singur proiect construit în întregime la un moment dat”, a declarat Joe Uziel, arheolog israelian care conduce săpăturile. 

 Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât istoricii îl vedeau pe Regele Irod, care a murit în jurul anului 4 î.e.n., ca principalul responsabil de dezvoltarea arhitecturală a Ierusalimului antic. Analiza a aproape 100 de monede găsite sub drumul descoperit recent indică, însă, că efortul de transformare a construcţiilor din Ierusalim a început în perioada lui Pilat, care a domnit timp de un deceniu începând cu anul 26 e.n. 

 Nahshom Szanton, un arheolog de la Universitatea Tel Aviv, observă că Pilat ar fi putut construi strada „pentru a-i linişti pe locuitorii Ierusalimului”, dar şi pentru ”a-şi ridica renumele prin proiecte majore de construcţie”. În anul 70, strada a fost îngropată sub ruinele cauzate de revolta evreilor şi distrugerea ulterioară a oraşului de către romani. Multe din plăcile de piatră au fost refolosite la alte construcţii. 

Maria Stefan

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

2 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

2 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

3 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

3 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

3 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

6 zile ago