Este o descoperire care l-a lăsat fără cuvinte pe un arheolog amator cu un detector de metale. Au trecut doi ani până ca un expert istoric să afle povestea misterioasă din spatele pandantivului regal ce a aparţinut unui rege englez, cunoscut pentru că s-a căsătorit de şase ori, a înfiinţat o nouă biserică, dar şi pentru acte de cruzime, ordonând decapitarea a două dintre nevestele sale.

Charlie Clarke şi-a început pasiunea pentru căutarea de comori de şase luni, folosind un detector de metale. În 2019, a dezgropat un pandantiv de aur în Warwickshire, în regiunea West Midlands din Anglia.

Pandantivul prezenta simbolurile regelui Henric al VIII-lea Tudor şi ale primei sale soţii Katherine de Aragon, pe un lanţ alcătuit din 75 de zale. Prima dintre cele şase soţii ale lui Henric al VIII-lea, Katherine s-a căsătorit cu Henric în 1509.

Katherine de Aragon portret la tinerete

„A fost pur şi simplu extraordinar”, a declarat Clarke jurnaliştilor de la CNN.

Cântărind 300 de grame, pandantivul în sine are formă de inimă. O parte este decorată cu un trandafir specific familiei Tudor, împletit cu un tufiş de rodie care creşte din aceeaşi ramură.

Reversul arată literele H şi K, pentru Henry şi Katherine. Ambele feţe sunt inscripţionate cu scrierea TOVS + IORS dedesubt, un joc de cuvinte pe cuvântul francez „toujours” care înseamnă „pentru întotdeauna”.

Clarke a consultat un expert de la Regton, un magazin din Birmingham, şi a contactat Muzeul Britanic, pentru a-i anunţa despre ceea ce a găsit.

Când Rachel King, o curatoarea specializată pe Europa renascentistă de la Muzeul Britanic, i-a spus că pandativul ăsta este o descoperire făcută odată la o generaţie, lui Clarke i-a venit să se aşeze pe un scaun, şocat fiind.

Odată ce pandantivul a fost predat, British Museum a efectuat analize ştiinţifice pentru a determina dacă era într-adevăr un pandantiv al familiei regale Tudor. S-a demonstrat că data din 1530.

„Oamenii spun că este ca şi cum ai câştiga la loterie”, a declarat Rachel King.

Într-un raport anual efectuat de Muzeul Britanic, 45.581 de descoperiri arheologice au fost înregistrate în 2021, iar 96% dintre acestea au fost găsite de oameni care detectau metale.

Cine este Herny al VIII-lea

Henry al VIII-lea (1491-1547) este faimos pentru că a rupt definitiv Anglia de Biserica Catolică şi a fondat Biserica Anglicană pentru a divorţa de Catherine de Aragon (fiica regelui Fernando al II-lea de Aragon şi al reginei Isabel I la Católica de Castilia), de prima sa soţie de origine spaniolă cu care era căsătorit din 1509, fiindcă nu i-a oferit decât o fiică, viitoarea regină Maria I Tudor cea Sângeroasă (1516-1558).

Cele 6 sotii ale lui Henry

El, fiindcă îşi dorea un fiu, s-a căsătorit cu Anne Boleyn în 1533, dar care i-a născut o altă fiică – viitoarea regină Elizabeth I (1533-1603).

A ordonat decapitarea ei, acuzând-o de adulter, apoi s-a căsătorit cu Jane Seymour care a murit din cauza unor complicaţii la naştere pentru a-l naşte pe viitorul rege Edward al VI-lea (1537-1553), apoi cu Anne de Cleves, dar căsătoria a fost anulată.

În 1540 s-a căsătorit cu Catherine Howard, însă regele i-a ordonat decapitarea după câteva luni, acuzând-o de adulter. În cele din urmă, s-a căsătorit pentru a şasea oară cu Catherine Parr care l-a alinat pe rege la bătrâneţe, publicând o carte de rugăciuni.

Henry al VIII-lea, considerat unul dintre cei mai glorioşi regi englezi din istoria insulelor britanice pentru că a extins regatul prin anexarea Ţării Galilor şi fiindcă a primit titlul de rege al Irlandei, a fost însă un cheltuitor extravagant, folosind veniturile mănăstirilor pentru a duce războaie costisitoare, trăind un stil extragavant de viaţă şi ducând Regatul Angliei în prag de faliment.