Descoperire arheologică de pe vremea regelui biblic Ezechia al Iudeii

Regele Ezechia al Iudeii din secolul al VIII-lea î.e.n. este bine cunoscut din arheologie, precum și din Biblie. Numele său este menționat pe prismele regelui asirian Sennacherib, precum și pe mai multe sigilii, recuperate prin săpături sau pe piața antichităților.

Cu toate acestea, nu doar pentru Ezechia în special, ci și pentru regii lui Iuda în general, a lipsit un lucru: inscripții de tip “monumental”, sau stelae, de genul celor bine cunoscute și păstrate în Asirieni, Babilon și Egipt. Inscripțiile care au fost dezvăluite până în prezent și care îi numeau pe regii biblici ai lui Israel și Iuda au fost în mare parte de tipul “miniatural” – ștampile de sigiliu regal, sau bullae, cum ar fi cele care fac referire la Ieroboam, Ozia, Iotam, Ahaz și Ezechia. Ca atare, o convingere predominantă a fost aceea că regii lui Iuda și Israel nu au avut inscripții de tip “monumental” pentru a-și înregistra propriile realizări.

Acum, o nouă descoperire (sau, mai degrabă, o descoperire oarecum veche reexaminată) schimbă această imagine, notează Institutul de Arheologie Biblică Armstrong.

În 2007, o placă de calcar a fost descoperită în timpul săpăturilor din zona Izvorului Gihon de către Eli Shukron și Ronny Reich. Fragmentul de mărimea unei mâini (aproximativ 14 x 10 x 5 cm) conține două rânduri de text întrerupte de patru litere mari fiecare. În ciuda faptului că a fost publicată în anul următor, întregul potențial al inscripției nu a fost stabilit imediat – iar o reanaliză a inscripției a dus la concluzia că această inscripție poartă de fapt numele lui Ezechia.

La această nouă concluzie a ajuns Shukron, împreună cu profesorul epigrafist Gershon Galil. Primul rând este reconstruit ca fiind ח]זקיה]/[H]zqyh/[He]zekiah (cu litera inițială “h/ח” lipsă). Al doilea rând este reconstruit ca fiind cuvântul “piscină”, ebraicul bricha, (din nou cu litera inițială care a fost ruptă, astfel ב]רכה]). Desigur, Ezechia este menționat de mai multe ori în întreaga Biblie ebraică în ceea ce privește construcția de bazine și lucrări de apă. Mai mult, descoperirea a fost făcută exact într-o astfel de locație de “piscină”.

În 2 Împărați 20:20-21 citim, în rezumatul “in memoriam” al domniei lui Ezechia: “Celelalte fapte ale lui Ezechia și toate puterile lui, cum a făcut bazinul și conducta [“tunelul lui Ezechia”] și cum a adus apa în cetate, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraților lui Iuda? Ezechia a adormit cu părinții săi, și Manase, fiul său, a domnit în locul lui.”

Această “nouă” inscripție a fost pusă în continuare în legătură cu un fragment (mai jos în dreapta) găsit de celebrul arheolog Yigal Shiloh în 1978, ceva mai la sud de Izvorul Gihon. Piatra și inscripția sunt de același tip. Acest text, din nou fragmentar, include cuvântul “seventeen/seventeenth” – ca atare, atunci când este pus împreună cu monumentul menționat mai sus, ar putea astfel identifica inscripția ca fiind legată de cel de-al șaptesprezecelea an de domnie al lui Ezechia (așadar, în jurul anului 709 î.Hr. – Ezechia a domnit în total 29 de ani-2 Regi 18:2).

Cercetătorii presupun că această inscripție sfărâmată poate fi rezultatul damnatio memoriae (latină pentru “condamnarea memoriei”) – o practică tipică a conducătorilor de mai târziu care s-au opus înaintașilor lor. Manase, fiul lui Ezechia, a respins în mod faimos închinarea la Dumnezeu și modelul de guvernare al tatălui său în prima parte a domniei sale.

Această nouă descoperire răzbate abia acum, în primul rând în surse ebraice: Videoclipul de mai jos este un interviu (în ebraică) cu Galil și Shukron despre această descoperire.

Într-o postare pe Facebook cu privire la descoperire, Galil scrie (traducere din ebraică): “În acest moment, Galil a scris

Regii israeliți au fost amintiți în inscripții asiriene, babiloniene, arameene și moabite și, de asemenea, pe timbre ebraice – dar aceasta este prima dată când a fost decodificată o fracțiune dintr-o adresă regală monumentală ebraică, care menționează numele regelui ale cărui realizări au fost efectuate. Descoperirea dezvăluie că în fața ochilor autorilor textelor biblice istorice se aflau scrieri regale monumentale, care au fost conectate de către autori în timpul regilor menționați în Biblie.

Într-adevăr, învățătura primită a fost aceea că regii lui Iuda nu trebuie să fi utilizat inscripții monumentale (oarecum neobișnuit, având în vedere modul de grandoare despre care se vorbește în Biblie pentru diverși regi). Un răspuns firesc la această teorie este replica clasică potrivit căreia absența dovezilor nu este o dovadă a absenței. În plus, Ierusalimul se prezintă ca fiind cu siguranță unul dintre cele mai atacate, demolate, reconstruite și redemolate orașe de pe Pământ – ceea ce afectează în mod direct conservarea vestigiilor.

Acum, însă – printre fragmentele rămășițelor Ierusalimului – avem o fracțiune păstrată din ceea ce trebuie să fi fost într-adevăr o inscripție de tip “monumental”, comemorând unul dintre cei mai mari regi ai lui Iuda.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago