Demersuri pentru includerea monumentelor aflate în ruină din Salaj în Planul Național de restaurare

Un total de nouă monumente istorice din Sălaj, majoritatea din ele biserici de lemn, dar și casa memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin și Castelul Bay din Treznea sunt în stare de colaps, Direcția pentru Cultură Sălaj făcând demersuri pentru restaurarea lor prin includerea în Planul Național de Restaurare, potrivit Agerpres

“Am făcut propuneri de restaurare a monumentelor istorice aflate într-o stare de conservare fragilă, prin introducerea documentațiilor în Planul Național de Restaurare, pe care îl finanțează Institutul Național al Patrimoniului, instituție subordonată Ministerului Culturii. Aceste propuneri noi le facem de șase ani, în continuu, în același mod. Județul Sălaj din anul 2010 n-a mai primit niciun fel de finanțare, din păcate. Este o situație pe care am adus-o în atenția conducerii Ministerului Culturii și săptămâna trecută, când am fost la o discuție cu dumnealor. Obiectivele pe care noi le considerăm în stare de colaps: Casa memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin; Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Brusturi; Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Șoimușeni; Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Bulgari; Castelul Bay din Treznea; Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Șamșud; Biserica de lemn “Sf. Vasile cel Mare” din Dragu; Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chieșd și Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Bocșița”, a declarat Doina Cociș, directorul Direcției pentru Cultură Sălaj, în cadrul ședinței lunare de Colegiu Prefectural.

Acesta a adăugat că în cazul casei memoriale “Iuliu Maniu” din Bădăcin lucrările de restaurare au demarat din fonduri provenite exclusiv din donații, însă în cazul Castelului Bay din Treznea imobilul se degradează pe zi ce trece.

Doina Cociș a subliniat faptul că a făcut adrese către administrația locală din comuna Treznea prin care a precizat faptul că pot fi accesate fonduri europene pentru reabilitarea castelului, dar că nu a primit niciun răspuns.

În acest context, la finalul ședinței de Colegiu Prefectural, directorul Direcției pentru Cultură Sălaj și-a invitat colegii, șefi de instituții deconcentrate, la o vizită pe teren, la Castelul Bay din Treznea și la Castelul Wesselenyi din Jibou.

“În 1990 arăta cu totul altfel, era un castel funcțional. Din păcate, a fost lăsat în paragină din dorința de a-l face să dispară de pe fața pământului, pentru că această comunitate a trăit o dramă (masacrul de la Treznea al trupelor hortyste, din septembrie 1940, în urma căruia au decedat 93 de localnici n.r.) și dorește să șteargă orice fel de urmă care să amintească despre acest lucru. Castelul este un monument istoric de început de secol XIX. Fiind în lista monumentelor istorice, orice fel de intervenție se face în condiții speciale. S-a solicitat declasarea lui în două rânduri de către primăria comunei, declasare care să permită demolarea lui și construirea unui spațiu de utilitate publică pe acest amplasament. Ministrul Culturii a refuzat de două ori declasarea, ceea ce înseamnă că demolare nu poate fi făcută”, a precizat, în vizita de la Treznea, Doina Cociș.

Aceasta a subliniat că Primăria Treznea, care este proprietar, are obligații privind conservarea monumentului, existând posibilitatea ca Direcția de Cultură să facă o plângere penală primarului pentru distrugere de monumente istorice. Cociș a adăugat că plângerea penală nu ar rezolva problema monumentului.

“Chiar dacă Castelul Bay nu ne aduce aminte de lucruri plăcute, el ar merita să fie restaurat și pus într-un posibil circuit pentru că peste 50-100 de ani nimeni nu va mai ști ce s-a întâmplat la Treznea, dacă acest imobil nu va fi pus într-un circuit turistic. De aceea am vrut să venim azi aici, să vedem un lucru sensibil, un lucru care nu ne face cinste”, a conchis sursa citată.

Secretarul comunei Treznea, Ioan Igreț, prezent la fața locului, a precizat că doar comunitatea poate decide dacă dorește sau nu restaurarea castelului, iar în privința unui posibil proiect european, primăria nu are fonduri necesare pentru partea de cofinanțare.

De comun acord s-a convenit ca în perioada următoare să se organizez o întâlnire populară în care să se discute această problemă.

Construit la mijlocul secolului XIX, castelul care are în componență două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a celebrei “Punți a suspinelor” din Veneția, unică în România, este actualmente într-o stare avansată de degradare.

Situat chiar în centrul satului Treznea, castelul a aparținut familiei grofului Bay Ferenc, care a locuit în el până în 1944. Ulterior, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate. După 1990, locația a fost abandonată și nu a mai beneficiat de nicio lucrare de reabilitare.

Sursa: Agerpres

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago