Hamburg este al doilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin. Totodată este unul dintre cele 16 landuri federale ale statului. Are o populație de peste 1,8 milioane de locuitori și o suprafață de 755 km², fiind de 7 ori mai mare decât Parisul și de două ori decât Londra.

Este cunoscut oficial ca „Orașul liber și hanseatic Hamburg”. Numele său provine de la primul castel construit aici, în timpul împăratului Charlemagne în anul 808. Hamburg este cel mai important centru cultural și economic din nordul Germaniei.

Orașul găzduiește cel mai mare port din Germania și al doilea ca mărime din Europa. Cu o suprafață de aproximativ 74 km² portul poate cuprinde peste 13.000 de nave.

Este cunoscut și ca „orașul râurilor” deoarece este traversat de un număr mare de râuri și canale. Are peste 2500 de poduri, fiind cunoscut pentru faptul că are mai multe poduri decât Veneția sau Amsterdam.

Hamburg este cel mai verde oraș din Germania. Peste 14% din suprafața orașului este cuprinsă de spații verzi, cum ar fi parcuri, rezervații naturale și grădini. Mai mult de jumătate din zona metropolitană este plină de verdeață.

Atrage anual mii de turiști. Persoanele care vizitează orașul vor găsi aici peste 31 de teatre, 50 de muzee de stat și private, 6 săli de muzică și 10 cabarete.

Printre cele mai cunoscute destinații turistice ale orașului sunt:

1 Lacul Alster

Este unul dintre cele mai pitorești locuri din Hamburg. Datorită industrializării rapide din secolul al XIII-lea, dar și datorită apariției unui baraj de apă, s-au format două lacuri artificiale pe lacul Alster.

Cel mai bun mod de a vizita întregul oraș este o plimbare cu barca pe canalul lacului Alster.

2 Primăria orașului​

Primarie

Un alt loc ce nu trebuie ratat este primăria orașului. Aceasta datează de peste 100 de ani, cuprinde aproximativ 647 de camera, dintre care majoritatea sunt realizate din lemn sau aur. Aici se află atât sediul central al orașului, cât și guvernele administrative de stat (Parlament și Senat).

3 Kontorhaus District

Kontorhaus District este primul cartier exclusiv de birouri din Europa, construit în anii 1920. Se găsesc aici peste 700 de companii, 35 de cafenele și restaurant, magazine specializate, galerii de artă. Întregul cartier păstrează același stil arhitectural – German Brick Expressionism.

Tot în Kontorhaus District se găsește și o atracție unică – Muzeul de ciocolată – Chocoversum

4 Piața de pește Altona

Piata de peste

Piața de pește Altona este una dintre atracțiile turistice neobișnuite ale orașului. A apărut în anul 1703 și are loc în fiecare duminică dimineața. Atracția pieței este ,,licitația de pește” unde se vând tone de pește proaspăt.

5 Portul

Portul Hamburg este un port maritim pe fluviul Elba din Hamburg, Germania, la 110 km de gura de vărsare în Marea Nordului.

El este cel mai mare port al Germaniei și este numit „Poarta către lume” (Tor zur Welt). Ținând cont de cantitatea de marfă, Hamburg este al doilea cel mai aglomerat port din Europa (după Rotterdam) și al 15-lea cel mai mare din întreaga lume.

Portul este aproape la fel de vechi ca istoria orașului Hamburg. Fondat pe 7 mai 1189 de către Frederic I datorită locației sale strategice, el a fost timp de mai multe secole portul principal al Europei Centrale și a permis Hamburgului să se dezvolte de timpuriu într-un oraș comercial important, cu o burghezie bogată și mândră.

În perioada de existență a Ligii Hanseatice din secolul al XIII-lea până în secolul al XVI-lea, Hamburg a fost considerat al doilea după orașul-port Lübeck în funcție de rolul său ca nod de tranzit pentru comerțul maritim. După descoperirea Americilor și dezvoltarea comerțului transatlantic, Hamburgul a depășit toate celelalte porturi germane. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Hamburg a devenit principalul nod de transport maritim de pasageri și de mărfuri al Europei Centrale, iar din 1871 a fost principalul port comercial al Germaniei. În acea vreme Hamburg-America Line era cea mai mare companie de transport maritim din lume. Din 1888, compania HADAG operează un serviciu de feribot în diferite părți ale portului și râului Elba. Portul Liber, înființat pe 15 octombrie 1888, a permis comercianților să livreze și să depoziteze mărfuri, fără a trece prin vamă, și a îmbunătățit în continuare poziția proeminentă a Hamburgului în comerțul maritim cu țările vecine. Moldauhafen are un aranjament similar, deși se referă exclusiv la mărfurile destinate Republicii Cehe.

Speicherstadt, unul din simbolurile arhitecturale ale Hamburgului, este o zonă vastă de debarcader cu o suprafață de 350.000 m2 pe malul de nord al râului, fiind construită în anii 1880 ca parte a portului liber și pentru a face față cantității în creștere de bunuri stocate în port.

Șantierele navale din Hamburg și-au pierdut flota de două ori după Primul Război Mondial și după cel de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul divizării Germaniei între 1945 și 1990 Portul Hamburg a pierdut o mare parte a hinterlandului său și, în consecință, multe dintre legăturile comerciale. Cu toate acestea, odată cu reunificarea Germaniei, căderea Cortinei de Fier și extinderea Uniunii Europene, Hamburg și-a consolidat poziția de unul din principalele centre logistice ale Europei și unul dintre cele mai mari și mai aglomerate porturi maritime.

6 Elbphilharmonie 

Una dintre clădirile care imperionează turiștii este Elbphilharmonie. Este o sală de concerte în cartierul HafenCity din Hamburg, Germania, pe peninsula Grasbrook din râul Elba. Este una dintre cele mai mari și mai acustice săli de concert din lume. Este poreclită popular Elphi.

Noua construcție din sticlă seamănă cu o pânză ridicată, un val de apă, un aisberg sau un cristal de cuarț. Această parte de sticlă este deasupra unui depozit vechi de cărămidă (Kaispeicher A, construit în 1963) lângă cartierul istoric Speicherstadt. Proiectul este rezultatul unei inițiative private a arhitectului și dezvoltatorului imobiliar Alexander Gérard și a soției sale Jana Marko, istoric de artă, care a comandat designul original al firmei de arhitectură elvețiene Herzog & de Meuron.

Asa arăta clădirea în 2005, înainte de începerea lucrărilor

Inițial ar fi trebuit să fie un ansamblu imobiliar, dar primăria a decis cumpărarea clădirii și transformarea ei în sală de concerte. Proiectarea clădirii a început prin 2003, iar în 2007 a început construcția. Aceasta a fost inaugurată drept sala de concerte în 2017.

Clădirea azi

Clădirea Zyklon B

O clădire emblematică din Hamburg, construită de evrei și care este acum un muzeu al ciocolatei, găzduia cândva distribuitorii uneia dintre cele mai cumplite invenții ale Germaniei naziste – Zyklon B, gazul toxic folosit în lagărele de exterminare pentru a ucide evrei.

Proiectat de evrei, numit odinioară după un evreu bogat și puternic din Hamburg, construcția lui Gersons avea să devină un centru pentru facilitarea uciderii industriale a evreilor.

Începând din 1928, retailerul de insecticide Tesch & Stabenow a preluat clădirea pas cu pas. În anii războiului firma era cel mai mare distribuitor de gaz Zyklon B la est de Elba. Între 1 ianuarie 1941 și 31 martie 1945, liderii companiei au furnizat „gaz otrăvitor folosit pentru exterminarea cetățenilor aliați internați în lagărele de concentrare știind bine că gazul menționat urma să fie atât de folosit. ”Din rapoartele britanice întocmite după război, 79.069 kilograme de substanță au fost necesare numai în 1942, dintre care 9.132 de kilograme erau destinate să ucidă oameni în Sachsenhausen, în afara Berlinului, precum și în Neuengamme, lângă Hamburg și Auschwitz. În 1943, cererea a crescut la 12.174 kilograme, iar la începutul anului 1944, aproape două tone erau trimise lunar doar la Auschwitz.

Tesch & Stabenow nu au produs de fapt Zyklon B sau alte gaze utilizate pe scară largă pentru dezinfectare, ci o filială a companiei chimice Degesch. Tesch & Stabenow a supravegheat transportul produsului și echipamentului către cazarmele SS și Wehrmacht, instruind personalul despre utilizarea inamicului potrivit: păduchii, principalii purtători de tifos. Când i s-a cerut sfatul cu privire la exterminarea în masă a evreilor de către statul nazist, șeful companiei, Bruno Tesch, a sugerat tratarea lor ca paraziți prin pulverizarea acidului prusic, ingredientul activ din Zyklon B, într-un spațiu închis.

Alte destinații turistice care merită vizitate în Hamburg sunt: grădina japoneză (este printre cele mai mari grădini japoneze din lume), planetariul, muzeul de artă din Hamburg, Hagenbecks Tierpark (prima grădină zoologică din lume cu cuști în aer liber).

De asemenea în Hamburg puteți vedea destul de multe pietre sculptate Gunter Demnig, cel care inițiatorului celui mai mare monument descentralizat din lume – “Stolpersteine”. Mai exact sculptorul și-a propus ca în fiecare dintre orașele care a fost deportată populația evreiască în timpul celui de-al doilea război mondial să pună pe jos dale inscripționate cu numele unor persoane care au locuit cândva în acel oraș și a fost deportată în lagărele naziste. interesant este că primele 50 de dale le-a montat în Berlin, ilegal în 1996. De atunci și până azi peste 60 000 de astfel de dale au fost montate în numeroase orașe.